Entrevista a Crim (II): ‘TV3 no nos ha tenido muy en cuenta, pero no queremos salir por la tele’

Seguimos hablando con Crim y estrenamos esta segunda parte hoy mismo (sábado 18 de marzo) ya que hay concierto de presentación de Cançons de Mort en Barcelona. Esta vez toca hablar del hecho diferencial de tocar en catalán y que los medios públicos generalistas no tengan en cuenta al grupo a pesar del éxito evidente.

También hablamos de los grupos referenciales de Crim, de esa banda que tienen y que toca esporádicamente versiones de un disco concreto de Turbonegro, rememoramos los accidentados conciertos en tiempos de Covid y descubrimos la Soria rockera, el triunfo de Crim en la España vaciada. Alabamos el logo del grupo y nos cuentan cómo se hizo a la vez que nos confirman que el grupo vende muchos discos y camisetas.

Català

Això del tema del català… en fi, que he assistit a bandes internacionals que et canten en islandès o finès… L’idioma ja és el menys important, afortunadament…

(Quim) Totalment, al nostre disc amb convidats va cantar el cantant de Kvelertak i ells canten en noruec. Així que, per què no? A nosaltres ens agraden grups japonesos i alemanys que canten en el seu idioma, i tota la vida ens ha agradat, igual que m’agraden les bandes que canten en castellà, finès o català. És igual. A mi m’agrada veure els grups tal com són. Tocar en un país diferent i intentar fer-ho d’una altra manera… no ho sé. Em semblaria raríssim.

El vostre darrer concert a l’Estraperlo per “una bona causa” vau tocar tot el primer disc. Com us va anar?

(Quim) No… vam fer després tres dates més. Un parell de dates amb The Toy Dolls a Saragossa i a Burgos i entre els dos concerts vam anar a Sòria en solitari, que mai no havíem tocat allà.

I com va ser Sòria…?

(Adri) Doncs a Sòria va ser increïble, no ens ho podíem esperar. Això de Sòria va ser l’òstia… Desconec si no hi passen gaires coses, però és que va venir tothom.

(Quim) I jo els deia… “n’esteu segurs? És que algú es pot fer mal”… I deixem de comptar persones quan ja hi havia unes 200. Van decidir després que entrés i sortís qui volgués. Vam tenir un ple a vessar fins a nivells preocupants. És que crec que físicament no hi cabia ni la meitat de gent que se suposava que havia de ser a la sala. Ens va molar tant que, si l’hivern que ve volen que tornem, anirem sense dubtar-ho.

Si triomfeu a Sòria jo crec que ja està tot fet… Parlem ara del concert Covid al Fòrum, amb la gent tota boja i que va poder acabar molt malament. Vau amenaçar diverses vegades amb haver d’aturar el concert. Va ser un dels concerts més rars que he viscut en tota la meva vida… Hauríeu estat capaços de parar el concert perquè la gent no respectava les restriccions Covid?

(Quim) Va ser raríssim… Crec que abans d’aquest en vam fer un a Tarragona, i va passar el mateix que dius. La gent estava molt motivada, nosaltres els primers, però… és que hi ha gent que no entén que li diguis que es calmi perquè sí… Tant de bo la gent hagués pujat tota a l’escenari i s’hagués llançat de cap, però les “autoritats” ens repetien una i una altra vegada que acabarien el concert, tant a Barcelona com a Tarragona. Juraria que aquestes dues vegades, i una altra més a Girona, vam haver de retallar el set perquè ens deien: “Si us queden quatre, en toqueu només dues, perquè això se’n va de mare”. Com a record és una merda, però ens vam quedar que, almenys, vam ser dels pocs grups que van poder tocar en aquestes condicions, però tampoc és que ens moríssim de ganes de fer-ho així. És que és una putada tant per a nosaltres com per al públic assegut amb màscara. Això va ser una merda que esperem que mai no es repeteixi. Ho veiem com una experiència passada, una més, però aquesta és de les que volem que no es repeteixin mai més.

Una setmana després van tocar The Baboon Show i els segurates eren més grans, les regles estaven apreses i ningú es va desmadrar en excés (rialles). Us volia preguntar també per Turbonegro… Banda que m’encanta i he vist diverses vegades i amb la qual crec que hi ha certes connexions amb vosaltres… M’equivoco?

(Quim) Sí… ens encanten a tots quatre, crec.

(Marc) De fet ja hem gravat alguna versió de Turbonegro i tenim una petita banda que… no seria una banda tribut, però és una ximpleria que fem…

(Adri) NO ÉS UNA BANDA TRIBUT! (rialles)

(Quim) Potser seria una banda tribut a un disc del grup, cosa que és molt estranya.

(Adri) Eliminem això de la banda tribut perquè no ens agrada.

(Marc) Vam tocar tots quatre amb un cantant de Barcelona que toca en diversos grups. Ens va oferir allò de tocar el disc Apocalyptic Dudes sencer i ens vam embarcar en l’experiència. Avui dia només hem fet un únic concert, però hem tingut moltes propostes i probablement tornarà a caure, perquè ens flipa. Hi ha molt d’amor cap a Turbonegro.

Anem a una pregunta que us hauran fet moltes vegades: TV3, surt música a la televisió nacional catalana, però jo mai no us he vist allà…

(Marc) No volem sortir allà…

(Adri) És que no volem sortir per la tele… Un cop van venir. Vam vendre totes les entrades a Razzmatazz i van venir. Va venir la tele, et volen entrevistar i totes aquestes coses. Ho vam fer i ja està. Però a veure… Però veus la secció de cultura a TV3, i amb tots els respectes… Apareix a la tele una obra de teatre a la qual han anat 20 persones. Però és que dius… ahir hi va haver un concert de punk, i no ha de ser nostre, amb guitares i bateries i… és que no surt per la tele. O és que no interessa o li tenen por. És com als anys 60 o 70. És com si no volguessin que la gent jove ho veiés per la tele. És com si pensessin que si ho veuen, la gent es tornaria melenuda o punk. És com si els mitjans pensessin que… no sé com dir-ho… En fi, que la cançó de “Seny” parla una mica de tot això i els mitjans acaben sent el millor exemple de tot el que comptem allà. A nosaltres… tot i que no ens agrada gens, sabem que t’ho has de menjar. En fi, potser tornen a venir un altre dia d’aquests i… doncs ja està. De vegades els respons, fas el que has de fer i… ja està. Donar-te un cop de mà no te la donen, i és que hi ha una cosa tan òbvia com que hi ha hagut un grup que ha venut totes les entrades de Razzmatazz, i és clar… algú els diu que “potser caldrà anar”. Però… realment no ho sé, no sé com funcionen.

(Adri) Un dia vam sortir en un concurs que feien. Li donen al concursant quatre opcions i sona una música. Sortim en alguna de les quatre opcions i de vegades fins i tot sona la nostra música.

(Quim) Sí… hi ha concursos en què hem sortit diverses vegades…

(Adri) De vegades el concursant encerta, però no perquè ens conegui, sinó pel context. Si ens coneixen millor, però en definitiva… diguem que TV3 no ens ha tingut gaire en compte.

M’encanta el vostre logotip: una forca. Senzill i efectiu… Ho teníeu clar des del principi?

(Marc) Va ser força accidental. Va ser el germà d’Adri, que és dissenyador gràfic i se’n va ocupar per a la demo. I per emplenar el buit que quedava al cercle i li va posar una soga. Després Javi, que ell sí que de professió és dissenyador gràfic, ja va fer el que ha acabat sent el logo definitiu. Però va ser tot força accidental. El Javi amb la seva feina sí que li dóna aquesta potència i els llorers. La veritat és que és un encert molt bèstia. No podem estar més contents amb el resultat. És brutal. I la gràcia és la idea original del germà d’Adri, que no sabem per què ho va fer. Ens ho pregunten força: “Per què aquest símbol de mort?” Però és que jo també m’ho pregunto. També pot ser una crítica cap als governs o al poder que s’ha servit de la soga per anar contra gent que ha anat en contra dels seus interessos. O hi ha gent que l’ha fet servir per posar fi a tot, però aquest no és el motiu de la nostra soga.

Comenceu la gira ben aviat però el primer concert és a Barcelona, concretament al Razzmatazz. Crec sincerament que d’aquí poc se us quedarà petita i haureu de buscar una sala més gran.

-Se’ns para el Zoom en aquesta pregunta i reprenem l’entrevista mentre es van connectant els membres de Crim-

Doncs de debò que m’encanta que tinguéssiu èxit a Sòria, no és dels llocs més reconeguts com a rockers, en canvi Múrcia sí. Allà les bandes de rock dur sempre tenen èxit. Ens havíem quedat a Razzmatazz i jo ja vaticino que en un futur no gaire llunyà aquesta sala es quedarà petita per a Crim. I ja que us dic això: On us veieu d’aquí a 10 anys vista?

(Marc) Tant de bo arribi aquest moment… o no. A mi ja em caga el mer fet de tocar a la Razzmatazz, així que imagina’t en un lloc molt més gran. No m’ho imagino, però tant de bo que anem creixent i que hàgim de buscar aforaments més grans per tenir més seguidors. En cap moment nosaltres ens hem posat expectatives ni ens hem fet una idea d’on som i menys d’on serem, per tant, ni idea d’on serem en una dècada. Per nosaltres això de tocar a la Razz 1 ja és un regal i més amb el nombre d’entrades que portem venudes fins ara. És molt més del que nosaltres poguéssim imaginar mai. Fa cinc anys enrere, tot allò que ens passa és un regal, ja és com si haguéssim superat expectatives. Si d’aquí 10 anys va millor tot, doncs endavant… No ens fem expectatives de res, anem tirant anem fent. Treballem, composem i assagem, sense parar, intentant que tot vagi a millor. Però sense expectatives…

Quin és el primer disc que et vau comprar cadascun amb els vostres propis diners?

(Adri) El primer dels Rancid.

(Quim) Doncs jo crec que el primer disc que va ser meu en propietat va ser el Led Zeppelin II, i encara en tinc aquesta còpia. Però… el primer comprat amb els meus propis diners juraria que va ser un de The Cure. I ho vaig comprar amb els diners que em van donar per la Mona (Setmana Santa a Catalunya).

(Marc) En el meu cas va ser l’Ixnay on the Home de The Offspring. Aquest és just el disc que recordo que no em van regalar els meus pares o que fos amb els seus diners. Amb aquest disc vaig anar a la botiga i me’l vaig comprar perquè m’agradava molt. Estalviaré quatre duros per anar a la botiga, que ja no recordo ni quina era… però va ser a Tarragona.

(Javi) Ostia… podria ser un de Cock Sparrer. El Shock Troops, crec que aquest va ser el primer que em vaig comprar.

(Marc) Ets un trve Javi, de veritat… (Rialles)

(Javi) I en CD… vinga: un de Green Day.

(Marc) El Nimrod, que m’ho vas deixar, m’ho vas portar a l’escola…

Queden botigues de discos a Tarragona?

(Quim) En queda una a Tarragona i una altra a Reus. I ja està… aquí la cosa està força fotuda. Crec que n’hi ha una altra, però s’ha convertit en una botiga de samarretes i de marxandatge. Després venen quatre CD’s de moda tipus Rosalía. Han passat a vendre altres coses per sobre de la música. Per anar a buscar vinils només queda una Reus i una altra a Tarragona.

Crim ven més samarretes que discos?

(Quim) Venem moltíssimes samarretes, i no sé com… però tampoc ens queixarem ja que venem força discos, la veritat. Veient com està de malament tot això, la veritat és que hem hagut de reeditar discos del grup fins a tres o quatre vegades, cosa que no és mal senyal per als temps que corren. Però la manera de vendre’ls crec que no es comptabilitza per als 40 Principales i aquestes coses. Potser seríem el número 1 (rialles).

Avui dia funciona per escoltes a Spotify

(Quim) Sí, actualment això és el que es mira avui.

Amb Cock Sparrer heu tocat… Hi ha algun grup amb què us moriu de ganes de compartir cartell?

(Quim) Doncs no ho sé, perquè ja hem tocat amb molts dels que somiàvem amb tocar, la veritat…

(Adri) Amb Paulina Rubio molaria…

(Quim) A mi em fliparia, la veritat… I no ho dic de conya (riu).

Perfecte: ja m’heu donat el titular (riu)

(Quim) Ho pots posar tranquil·lament…

Español

Lo del tema del catalán… en fin, que he asistido a bandas internacionales que te cantan en islandés o finés… El idioma ya es lo de menos, afortunadamente…

(Quim) Totalmente, en nuestro disco con invitados cantó el cantante de Kvelertak y ellos cantan en noruego. Así que, ¿por qué no?… A nosotros nos gustan grupos japoneses y alemanes que cantan en su idioma, y toda la vida nos ha gustado, igual que me gustan las bandas que cantan en castellano, finlandés o catalán. Da igual. A mí me gusta ver a los grupos tal cual son. Tocar en un país distinto e intentarlo hacer de otra forma… no lo sé. Me parecería rarísimo.

Vuestro último concierto en el Estraperlo por “una buena causa” tocando todo el primer disco, ¿cómo os fue?

(Quim) No… hicimos luego tres fechas más. Un par de fechas con The Toy Dolls en Zaragoza y a Burgos y entre los dos conciertos hicimos Soria en solitario, que nunca habíamos tocado allí.

¿Y qué tal fue Soria?

(Adri) Pues en Soria fue increíble, no nos lo podíamos esperar. Lo de Soria fue la ostia… Desconozco si no pasan muchas cosas por allí, pero es que vino todo el mundo.

(Quim) Y yo les decía… “estáis seguros de esto? Es que alguien se puede hacer daño”… Y dejamos de contar personas cuando ya había allí unas 200 personas. Decidieron luego que entrase y saliese quien quisiera. Tuvimos un llenazo hasta niveles preocupantes. Es que creo que físicamente no cabía allí ni la mitad de gente que se suponía que debía estar en la sala. Nos moló tanto que, si el invierno que viene quieren que volvamos, iremos sin dudarlo.

Si triunfáis en Soria yo creo que está todo hecho… Hablemos ahora del concierto Covid en El Fòrum, con la gente desatada y que pudo terminar muy mal. Amenazasteis varias veces con tener que parar el concierto. Fue uno de los conciertos más raros que he vivido en toda mi vida… ¿Hubierais sido capaces de parar el concierto porque la gente no respetaba las restricciones Covid?

(Quim) Fue rarísimo… Creo que antes de este hicimos uno en Tarragona, y pasó lo mismo que dices. La gente estaba muy motivada, nosotros los primeros, pero… es que hay gente que no entiende que le digas que se calme porque sí… Ojalá la gente hubiese subido toda en el escenario y se hubiese lanzado de cabeza, pero las “autoridades” nos repetían una y otra vez que iban a terminar el concierto, tanto en Barcelona como en Tarragona. Juraría que estas dos veces, y otro más en Girona, tuvimos que recortar el set porque nos decían: “Si os quedan cuatro, tocad dos, porque esto se va de madre”. Como recuerdo es una mierda, pero nos quedamos con que, por lo menos, fuimos de los pocos grupos que pudieron tocar en esas condiciones, pero tampoco es que nos muriésemos de ganas de hacerlo de aquella forma. Es que es un bajón tanto para nosotros como para el público sentado con mascarilla. Eso fue una mierda que esperemos que nunca se repita. Lo vemos como una experiencia pasada, una más, pero esta es de las que queremos que no se repita nunca más.

Una semana después tocaron The Baboon Show y los seguratas eran más grandes, las reglas estaban aprendidas y nadie se desmadró en exceso (risas). Os quería preguntar también por Turbonegro… Banda que me encanta y he visto varias veces y con la que creo que hay ciertas conexiones con vosotros… ¿Me equivoco?

(Quim) Sí… nos encantan a los cuatro, creo yo.

(Marc) De hecho ya hemos grabado alguna versión de Turbonegro y tenemos una pequeña banda que… no sería una banda tributo, pero es una tontería que hacemos…

(Adri) NO ES UNA BANDA TRIBUTO (risas)

(Quim) Quizá sería una banda tributo a un disco del grupo, lo cual es muy raro.

(Adri) Eliminemos lo de la banda tributo porque no nos gusta.

(Marc) Tocamos los cuatro con un cantante de Barcelona que toca en varios grupos. Nos ofreció lo de tocar el disco Apocalyptic Dudes entero y nos embarcamos en la experiencia. A día de hoy sólo hemos hecho un único concierto, pero hemos tenido muchas propuestas y probablemente volverá a caer, porque nos flipa. Hay mucho amor hacia Turbonegro.

Vamos a una pregunta que os harán hecho muchas veces: TV3, sale música en la televisión nacional catalana, pero yo nunca os he visto allí…

(Marc) No queremos salir ahí…

(Adri) Es que no queremos salir por la tele… Una vez vinieron. Vendimos todas las entradas en Razzmatazz y vinieron. Vino la tele, te quieren entrevistar y todas esas cosas. Lo hicimos y ya está. Pero a ver… Pero ves la sección de cultura en TV3, y con todos los respetos… Aparece en la tele una obra de teatro a la cual han ido 20 personas. Pero, es que dices… ayer hubo un concierto de punk, y no tiene que ser nuestro, con guitaras y baterías y… es que no sale por la tele. O es que no interesa o le tienen miedo. Es como en los años 60 o 70. Es como si no quisieran que la gente joven lo viera por la tele. Es como si pensaran que si lo ven la gente se volvería melenuda o punk. Es como si los medios pensaran que… no sé cómo decirlo… En fin, que la canción de “Seny” habla un poco de todo esto y los medios terminan siendo el mejor ejemplo de todo lo que contamos allí. A nosotros… a pesar de que no nos gusta nada, sabemos que te lo tienes que comer. En fin, igual vuelven a venir otro día de estos y… pues ya está. A veces les respondes, haces lo que tienes que hacer y… ya está. Echarte una mano no te la echan, y es que hay una cosa tan obvia como que ha habido un grupo que ha vendido todas las entradas de Razzmatazz, y claro… alguien les dice que “quizá haya que ir”. Pero… realmente no lo sé, no sé cómo funcionan.

(Adri) Un día salimos en un concurso que hacían. Le dan al concursante cuatro opciones y suena una música. Salimos en alguna de las cuatro opciones y a veces incluso suena nuestra música.

(Quim) Sí… hay concursos en los que hemos salido varias veces…

(Adri) A veces el concursante acierta, pero no porque nos conozca, sino por el contexto. Si nos conocen mejor, pero en definitiva… digamos que TV3 no nos ha tenido muy en cuenta.

Me encanta vuestro logo: una horca. Sencillo y efectivo… ¿Lo teníais claro desde el principio?

(Marc) Fue bastante accidental. Fue el hermano de Adri, que es diseñador gráfico y se ocupó de ello para la demo. Y para rellenar el hueco que quedaba en el círculo y le puso una soga. Luego Javi, que él sí que de profesión es diseñador gráfico ya hizo la que ha terminado siendo la definitiva. Pero fue todo bastante accidental. Javi con su trabajo sí que le da esa potencia y los laureles. La verdad es que es un acierto muy bestia. No podemos estar más contento del resultado que ha tenido. Ha sido brutal. Y la gracia es la idea original del hermano de Adri, que no sabemos por qué lo hizo. Nos lo preguntan bastante: “¿Por qué este símbolo de muerte?” Pero es que también me lo pregunto yo. Puede ser también una crítica hacia los gobiernos o al poder que se ha servido de la soga para ir contra gente que ha ido en contra de sus intereses. O hay gente que la ha utilizado para poner fin a todo, pero ese no es el motivo de nuestra soga.

Empezáis la gira en breve pero el primer concierto es en Barcelona, concretamente en el Razzmatazz. Creo sinceramente que dentro de poco se os va a quedar pequeño y vais a tener que buscar una sala más grande.

Se nos para el Zoom en esta pregunta y retomamos la entrevista mientras se van conectando los miembros de Crim-

Pues de veras que me encanta que tuvieseis éxito en Soria, no es de los sitios más reconocidos como rockeros, en cambio Murcia sí. Allí las bandas de rock duro siempre tienen éxito. Nos habíamos quedado en Razzmatazz y yo ya vaticino que en un futuro no muy lejano esta sala se quedará pequeña para Crim. Y ya que os digo esto: ¿Dónde os veis de aquí a diez años vista?

(Marc) Ojalá llegue este momento… o no. A mí ya me caga el mero hecho de tocar en la Razzmatazz, así que imagínate en un sitio mucho más grande. No me lo imagino, pero ojalá que vayamos creciendo y que tengamos que buscar aforos más grandes por tener más seguidores. En ningún momento nosotros nos hemos puesto expectativas ni nos hemos hecho una idea de dónde estamos y menos de dónde estaremos, por lo que ni idea de dónde estaremos en una década. Para nosotros lo de tocar en la Razz 1 ya es un regalo y más con el número de entradas que llevamos vendidas hasta ahora. Es mucho más de lo que nosotros pudiésemos imaginar nunca. Hace cinco años atrás, todo lo que nos sucede es un regalo, ya es como si hubiésemos superado expectativas. Si dentro de 10 años va a mejor todo, pues adelante… No nos hacemos expectativas de nadas, vamos tirando vamos haciendo. Trabajamos, componemos y ensayamos, sin parar, intentando que todo vaya a mejor. Pero sin expectativas…

¿Cuál es el primer disco que te comprasteis cada uno con vuestro propio dinero?

(Adri) El primero de Rancid.

(Quim) Pues yo creo que el primer disco que fue mío en propiedad fue el Led Zeppelin II, y todavía tengo esa copia. Pero… el primero comprado con mi propio dinero juraría que fue uno de The Cure. Y lo compré con los dineros que me dieron por la Mona (Semana Santa en Catalunya).

(Marc) En mi caso fue el Ixnay on the Hombre de The Offspring. Ese es justo el disco que recuero que no me regalaron mis padres o que fuera con su dinero. Con este disco fui a la tienda y me lo compré porque me gustaba mucho. Ahorré cuatro duros para ir a la tienda, que ya no recuerdo ni cual era… pero fue en Tarragona.

(Javi) Ostia… podría ser uno de Cock Sparrer. El Shock Troops, creo que ese fue el primero que me compré.

(Marc) Eres un trve Javi, de verdad… (Risas)

(Javi) Y en CD… venga: uno de Green Day.

(Marc) El Nimrod, que me lo dejaste, me lo trajiste al cole…

¿Quedan tiendas de discos en Tarragona?

(Quim) Queda una en Tarragona y otra en Reus. Y ya está… aquí la cosa está bastante jodida. Creo que hay otra, pero se ha convertido en una tienda de camisetas y de merchandising. Luego venden cuatro CDs de moda tipo Rosalía. Han pasado a vender otras cosas por encima de la música. Para ir a buscar vinilos sólo queda una en Reus y otra en Tarragona.

¿Crim vende más camisetas que discos?

(Quim) Vendemos muchísimas camisetas, y no sé cómo… pero tampoco nos vamos a quejar puesto que vendemos bastantes discos, la verdad. Viendo lo mal que está todo esto, la verdad es que hemos tenido que reeditar discos del grupo hasta tres o cuatro veces, lo cual no es mala señal para los tiempos que corren. Pero la forma de venderlos creo que no se contabiliza para las 40 Principales y estas cosas. Igual seríamos el número 1 (risas).

Hoy en día funciona por escuchas en Spotify…

(Quim) Sí, actualmente esto es lo que se mira hoy.

Con Cock Sparrer habéis tocado… ¿Hay algún grupo con el que os morís de ganas de compartir cartel?

(Quim) Pues no sé, porque ya hemos tocado con muchos de los que soñábamos con tocar, la verdad…

(Adri) Con Paulina Rubio molaría…

(Quim) A mí me fliparía, la verdad… Y no lo digo de coña (risas).

Perfecto: ya me habéis dado el titular (risas)

(Quim) Lo puedes poner tranquilamente…

Jordi Tàrrega
Sobre Jordi Tàrrega 1370 Artículos
Coleccionista de discos, películas y libros. Abierto de mente hacia la música y todas sus formas, pero con especial predilección por todas las ramas del rock. Disfruto también con el mero hecho de escribir.