Ós Voltor – L’ombra que et segueix

Nuestra Nota


8 / 10

Ficha técnica

Publicado el 2 de febrero de 2024
Discográfica: Autoeditado
 
Componentes:
Jordi Escardívol - Voz
Enric Franco - Guitarra
Carles Montserrat - Guitarra
Marco Prieto - Bajo
Daniel Vinuesa - Batería

Temas

1. Danses de foc (3:51)
2. Llit de claus (4:27)
3. Sense fe (3:14)
4. Remolins endins (5:57)
5. Mai més (feat. Laura Ros) (3:18)
6. L'Ombra que et segueix (5:35)
7. Camins a l'infinit (4:22)
8. Rural i ferèstec (3:41)
9. Inframón (3:34)
10. Mussol (4:34)

Multimedia


Escucha y compra

Este disco en Amazon: Ós Voltor – L’ombra que et segueix
Todos los discos de Ós Voltor en Amazon


’Català’

Al món de la música, la recerca d’una identitat sonora distintiva pot portar els artistes per camins inexplorats, desafiant convencions i explorant noves fronteres creatives. Des de les profunditats de Sant Boi de Llobregat, emergeix Ós Voltor, una banda que ha sabut destil·lar l’essència del rock més impetuós i visceral, evocant la rebel·lia i l’experimentació sonora dels anys 70 als 90. El seu àlbum debut, L’ombra que et segueix (2024), és un viatge sonor que ens porta a través de la foscor i la llum, la fúria i la calma, oferint una experiència auditiva que transcendeix el temps i l’espai.

Amb L’ombra que et segueix, Ós Voltor no només captura l’atenció dels oients, sinó que també ens convida a un ritual de sons crus i emocions sense filtrar. Cada pista és una història brillantment explicada, on la bèstia rítmica de cinc caps ens guia per paisatges sonors que són un presagi de l’apocalipsi musical que prometen desencadenar.

Aquest àlbum és un testimoni de la capacitat del quintet del Baix Llobregat per assolir l’èxtasi a través de la seva música, una fusió de riffs poderosos i ritmes que ressonen a l’ànima. És una declaració d’intencions, un crit que ressona a l’escena del rock de casa nostra, anunciant l’arribada d’una nova era de sons intensos i experiències inoblidables.

El disc ha estat enregistrat i mesclat a l’Estudio Aqueron de Sant Boi de Llobregat per Héctor Baeza, i ha estat masteritzat per Brad Boatright, vocalista i guitarrista de From Ashes Rise i The Cooters, a l’Audiosiege Mastering Studio de Portland, Oregon, on també ha treballat per a artistes com Off! i American Standards. L’artwork és obra de Guillem Bosch, bateria de Santacreu i Malämmar, i ex company de Jordi Escardívol, vocalista d’Ós Voltor, a The Eyes.

L’àlbum s’encén amb «Danses de foc», una cançó que captura l’essència de la seva proposta musical amb la seva energia ardent i uns riffs contagiosos, amanits amb unes pinzellades psicodèliques d’allò més efectistes. És tota una invitació a ballar al voltant del foc de la passió musical d’Ós Voltor. Gran peça inicial, amb una tornada summament addictiva que ens crea gairebé immediatament una connexió instantània i emocional amb la seva música.

Amb un inici marcat pel baix, «Llit de claus» ens introdueix en una atmosfera reflexiva, reminiscent de l’estil característic de Coet, grup anterior de Jordi, que també va ser integrant de The Eyes. Al llarg de la cançó, la intensitat disminueix progressivament a mesura que avança el rellotge. Tot i alguns cops de bateria que semblen desajustats passat el meridià de la pista, la qualitat de la composició no es veu minvada, destacant sobretot el sol final.

Amb «Sense fe», la banda desplega de nou la seva faceta més macarra. És potent i directa, creant un himne per a aquells que busquen sentit enmig de la incertesa. A continuació, la peça més llarga de l’àlbum, «Remolins endins», és un viatge èpic a través de corrents de so que s’entrellacen, alternant entre passatges més ràpids i guitarrers i d’altres més assossegats, mostrant la destresa tècnica i la cohesió de la banda.

«Mai més» és suau i pausada, i pel seu inici instrumental bé podríem estar davant dels Héroes de la seva època d’El espítitu del vino (1993). Hi compten amb la col·laboració en les veus de Laura Ros. Res a objectar, però potser se’m fa un pèl massa curta.

La cançó homònima de l’àlbum, «L’ombra que et segueix», és un mig temps amb un ritme sincopat que li dóna un toc genial; no en va estem davant del tema central del disc. Cap a la meitat la baixen i unes twin guitars ens porten de la mà cap al final, seguint-nos com una ombra fidel.

«Camins a l’infinit» és la peça més eminentment rockera d’aquest treball, que ens guia per senders de menor melodia cap a horitzons familiars i sempre acollidors. A mig camí, la cançó redueix breument la seva força, com un respir inesperat, per després escalar de nou en intensitat i culminar en un clímax aclaparador. La cançó contrasta amb l’inici de la que la segueix, «Rural i ferèstec», un tema que pretén ser una mena de balada que, de sobte, desemboca en una amalgama de riffs i fúria salpebrats per uns falsets, tan sorprenents com efectistes. Tota una oda a les arrels d’Ós Voltor i a la naturalesa indomable de la seva música.

La pista número nou, «Inframón», és una immersió audaç a les profunditats d’un regne subterrani, on els sons greus ressonen amb una presència aclaparadora i les textures denses teixeixen una atmosfera que gairebé es pot tocar. Aquesta composició evoca l’energia crua i l’estil desenfrenat dels Hellacopters. Igual que ells, «Inframón» captura aquesta essència de rock pur i sense adulterar, amb un toc de glam punk que recorda els clàssics del gènere com MC5 i The Stooges.

La peça final de l’àlbum, «Mussol», s’erigeix com la joia més moderna de la col·lecció, destil·lant l’esperit dels anys 90 amb un aire fresc i actual. L’arrencada instrumental d’un minut i mig ens envolta d’un teixit sonor on les guitarres són les protagonistes indiscutibles, teixint melodies que són alhora nostàlgiques i avantguardistes. Especialment notable és el banquet sonor que ens guia cap a l’èxtasi final de la cançó, un crescendo de riffs i harmonies que culmina en una explosió de pura genialitat mentre no deixen de cridar això de «sol amb un mussol».

És interessant notar que, malgrat haver capturat l’atenció i l’anticipació dels fans amb els senzills «La llum del Sol» i «Aire a les venes», publicats a les xarxes socials el desembre de l’any passat, la banda ha decidit no incloure aquestes pistes en aquest treball. Aquesta elecció artística ens deixa als oients amb la curiositat de com aquestes cançons haurien complementat la narrativa de l’àlbum i suggereix que potser la banda té reserves per a futurs llançaments. Potser aquests temes van servir com un preludi experimental que va ajudar a definir el so final de l’àlbum, o potser són part d’una estratègia més àmplia per mantenir l’interès en la seva música. Sigui quina sigui la raó, l’absència d’aquestes cançons afegeix un element de misteri i expectativa sobre allò que Ós Voltor ens oferirà en el futur.

L’ombra que et segueix no és simplement un conjunt de pistes musicals; és una obra, un valent manifest que marca el naixement d’Ós Voltor. Aquesta banda no només ha vingut a participar a l’escena musical, sinó que la vol revolucionar amb el seu segell inconfusible. Aquest treball encapsula la promesa d’Ós Voltor de ser una llum a la foscor, un ressò del passat i una visió del futur. Recordem que no són uns nouvinguts al panorama musical. Cada membre de la banda comporta un ric bagatge musical, forjat a través d’anys d’experiència i dedicació al noble art del rock en (gairebé) totes les seves facetes. Aquesta experiència col·lectiva es reflecteix en la maduresa del so i en la complexitat de les composicions.

Ós Voltor ofereixen més que música; és una experiència que captura l’essència de la dedicació. L’ombra que et segueix és un testimoni del viatge, un reflex de la seva ànima musical. Amb aquest àlbum, ens conviden a ser part de la seva evolució i a esperar amb ànsies futures melodies que encara estan per descobrir. Enhorabona, macos!

’Español’

En el mundo de la música, la búsqueda de una identidad sonora distintiva puede llevar a los artistas por caminos inexplorados, desafiando convenciones y explorando nuevas fronteras creativas. Desde las profundidades de Sant Boi de Llobregat, emerge Ós Voltor, una banda que ha sabido destilar la esencia del rock más impetuoso y visceral, evocando la rebeldía y la experimentación sonora de los años 70 hasta los 90. Su álbum debut, L’ombra que et segueix (2024), es un viaje sonoro que nos lleva a través de la oscuridad y la luz, la furia y la calma, ofreciendo una experiencia auditiva que trasciende el tiempo y el espacio.

Con L’ombra que et segueix, Ós Voltor no solo captura la atención de sus oyentes, sino que también nos invita a un ritual de sonidos crudos y emociones sin filtrar. Cada pista es una historia brillantemente contada, donde la bestia rítmica de cinco cabezas nos guía por paisajes sonoros que son un presagio del apocalipsis musical que prometen desatar.

Este álbum es un testimonio de la capacidad del quinteto del Baix Llobregat para alcanzar el éxtasis a través de su música, una fusión de riffs poderosos y ritmos que retumban en el alma. Es una declaración de intenciones, un grito que resuena en la escena del rock de casa nostra, anunciando la llegada de una nueva era de sonidos intensos y experiencias inolvidables.

El disco ha sido grabado y mezclado en el Estudio Aqueron de Sant Boi de Llobregat por Héctor Baeza, y ha sido masterizado por Brad Boatright, vocalista y guitarrista de From Ashes Rise y The Cooters, en el Audiosiege Mastering Studio de Portland, Oregon, donde también ha trabajado para artistas como Off! y American Standards. El artwork es obra de Guillem Bosch, batería de Santacreu Y Malämmar, y ex compañero de Jordi Escardívol, vocalista de Ós Voltor, en The Eyes.

El álbum se enciende con «Danses de foc», una canción que captura la esencia de su propuesta musical con su energía ardiente y unos riffs contagiosos, aderezados con unas pinceladas psicodélicas de lo más efectistas. Es toda una invitación a bailar alrededor del fuego de la pasión musical de Ós Voltor. Gran pieza inicial, con un estribillo sumamente adictivo que nos crea casi de inmediato una conexión instantánea y emocional con su música.

Con un arranque marcado por el bajo, «Llit de claus» nos introduce en una atmósfera reflexiva, reminiscente del estilo característico de Coet, grupo anterior de Jordi, quien también fuera integrante de The Eyes. A lo largo de la canción, la intensidad disminuye progresivamente a medida que avanza el reloj. A pesar de algunos golpes de batería que parecen desajustados pasado el meridiano de la pista, la calidad de la composición no se ve mermada, destacando sobre todo el solo de cierre.

Con «Sense fe», la banda despliega de nuevo su faceta más macarra. Es potente y directa, creando un himno para aquell@s que buscan sentido en medio de la incertidumbre. A continuación, la pieza más larga del álbum, «Remolins endins», es un viaje épico a través de corrientes de sonido que se entrelazan, alternando entre pasajes más rápidos y guitarreros y otros más sosegados, mostrando la destreza técnica y la cohesión de la banda.

«Mai més» es suave y pausada, y por su inicio instrumental bien podríamos estar ante los Héroes de su época de El espítitu del vino (1993). En ella cuentan con la colaboración en las voces de Laura Ros. Nada que objetar, pero quizá se me hace un peli demasiado corta.

La canción homónima del álbum, «L’ombra que et segueix», es un medio tiempo con un ritmo sincopado que le da un toque genial; no en vano estamos ante el tema central del disco. Hacia la mitad la bajan y unas twin guitars nos llevan de la mano hacia el final, siguiéndonos como una sombra fiel.

«Camins a l’infinit» es la pieza más eminentemente rockera de este trabajo, que nos guía por senderos de menor melodía hacia horizontes familiares y siempre acogedores. A mitad de camino, la canción reduce brevemente su fuerza, como un respiro inesperado, para luego escalar de nuevo en intensidad y culminar en un clímax arrollador. La canción contrasta con el inicio de la que le sigue, «Rural i ferèstec», una canción que pretende ser una suerte de balada que, de repente, desemboca en una amalgama de riffs y furia salpimentados por unos falsetes, tan sorprendentes como efectistas. Toda una oda a las raíces de Ós Voltor y a la naturaleza indomable de su música.

La pista número nueve, «Inframón», es una inmersión audaz en las profundidades de un reino subterráneo, donde los sonidos graves resuenan con una presencia abrumadora y las texturas densas tejen una atmósfera que casi se puede tocar. Esta composición evoca la energía cruda y el estilo desenfrenado de los Hellacopters. Al igual que ellos, «Inframón» captura esa esencia de rock puro y sin adulterar, con un toque de glam punk que recuerda a los clásicos del género como MC5 y The Stooges.

La pieza final del álbum, «Mussol», se erige como la joya más moderna de la colección, destilando el espíritu de los años 90 con un aire fresco y actual. El arranque instrumental de un minuto y medio nos envuelve en un tejido sonoro donde las guitarras son las protagonistas indiscutibles, tejiendo melodías que son a la vez nostálgicas y vanguardistas. Especialmente notable es el banquete sonoro que nos guía hacia el éxtasis final de la canción, un crescendo de riffs y armonías que culmina en una explosión de pura genialidad mientras no dejan de gritar eso de «sol con un mussol».

Es interesante notar que, a pesar de haber capturado la atención y la anticipación de los fans con los sencillos «La llum del Sol» y «Aire a les venes», publicados en las redes sociales en diciembre del pasado año, la banda ha decidido no incluir estas pistas en este trabajo. Esta elección artística nos deja a l@s oyentes con la curiosidad de cómo estas canciones habrían complementado la narrativa del álbum y sugiere que quizá la banda tiene reservas para futuros lanzamientos. Tal vez, estos temas sirvieron como un preludio experimental que ayudó a definir el sonido final del álbum, o quizás sean parte de una estrategia más amplia para mantener el interés en su música. Sea cual sea la razón, la ausencia de estas canciones añade un elemento de misterio y expectativa sobre lo que Ós Voltor nos deparará en el futuro.

L’ombra que et segueix no es simplemente un conjunto de pistas musicales; es una obra, un manifiesto valiente que marca el nacimiento de Ós Voltor. Esta banda no solo ha venido a participar en la escena musical, sino a revolucionarla con su sello inconfundible. Este trabajo encapsula la promesa de Ós Voltor de ser una luz en la oscuridad, un eco del pasado y una visión del futuro. Recordemos que no son unos recién llegados al panorama musical. Cada miembro de la banda trae consigo un rico bagaje musical, forjado a través de años de experiencia y dedicación al noble arte del rock en (casi) todas sus facetas. Esta experiencia colectiva se refleja en la madurez de su sonido y en la complejidad de sus composiciones.

Ós Voltor ofrecen más que música; es una experiencia que captura la esencia de su dedicación. L’ombra que et segueix es un testimonio de su viaje, un reflejo de su alma musical. Con este álbum, nos invitan a ser parte de su evolución y a esperar con ansias las futuras melodías que aún están por descubrirse. Enhorabona, macos!

Fotografía: Antonio Benítez
Rubén de Haro
Sobre Rubén de Haro 531 Artículos
Tipo peculiar y entrañable criado a medio camino entre Seattle, Sunset Boulevard y las zonas más húmedas de Louisiana. Si coges un mapa, y si cuentas con ciertos conocimientos matemáticos, verás que el resultado es una zona indeterminada entre los estados de Wyoming, South Dakota y Nebraska. Una zona que, por cierto, no he visitado jamás en la vida. No soy nada de fiar y, aunque me gusta “casi todo lo rock/metal”, prefiero las Vans antes que las J'hayber.