Entrevista a Ricard Bouffard, batería de Blowfuse: ‘En el pasado todos hemos dejado trabajos para realizar giras durante dos o tres semanas en la carretera, pero ya no tiene sentido’

’Català’

Entrevistem de nou a Blowfuse, en motiu del llançament del seu nou disc d’estudi, The 4th Wall (2024). Els tindrem també de gira per més de 10 ciutats, entre elles Tarragona, Lleida i Barcelona, amb el seu explosiu directe.

Moltes gràcies per respondre a aquestes preguntes! Acaba de sortir el vostre nou disc, The 4th Wall, com està sent la recepció? Pots explicar el concepte del nom i, pels que encara no l’han escoltat, què hi podem trobar musicalment?

Doncs encara és aviat, però de moment la recepció està sent molt bona! Teníem curiositat per veure com el nostre públic reaccionaria cap a l’evolució que hem pres, i sembla que està agradant.

Tot l’imaginari del disc neix de la idea visual de la portada. Volíem representar l’estat d’empresonament mental en què ens trobem tots, i vam voler utilitzar-hi el truc visual de la perspectiva. La capsa representa la dimensió en què vivim, identificats en la nostra idea de nosaltres mateixos, ofegats en ments inquietes i incapaços de veure més enllà del que se’ns ha ensenyat. Però aquesta capsa no és real; tots podem trencar aquest quart mur i sortir-ne. Tot és qüestió d’agafar perspectiva i veure que les nostres creences, pensaments i problemes són subjectius. El quart mur és imaginari; hi ha esperança. La llibertat és dins nostre, no fora.

Musicalment, els qui no hagin escoltat Blowfuse es trobaran amb cançons plenes d’energia però melòdiques. La base de la recepta és punk rock, però hi ha altres gèneres que crec que li donen el toc personal! I pels qui ja ens coneguin, els diria que seguim fent el mateix, però hem polit la fórmula. Crec que és una progressió natural venint de Daily Ritual (2019), més neta i millor produïda.

Quines temàtiques podem trobar a les lletres de les noves cançons?

Tots els temes giren entorn als dos costats de la perspectiva de la llibertat: l’acceptació i la negació. El quart mur és allò que les separa, les parets d’aquesta presó que portem a sobre. Com a persones múltiples que som, oscilem entre un i altre costat del pèndol. Alguns temes són escrits des de la identificació, com «Fade Into the Dark», «Far Away» o «I Give You My Word», que parlen de l’opressió, la sensació de voler fugir i de la impotència. Mentre que d’altres com «Move On» o «Enjoy the Ride» tenen un missatge positiu i animen l’oient a deixar anar el passat i a viure el present.

Definitivament, és el disc més personal que hem fet fins ara… l’Òscar ha obert plenament el seu cor per a cada lletra.

És un disc que portàveu anticipant bastant temps i sembla que ha acabat sortint més tard del previst inicialment. Pots explicar el procés de creació, gravació i producció i quins obstacles heu hagut de superar?

Desgraciadament, és una cosa recurrent a Blowfuse haha. El fet que hagi acabat sortint més tard, però, té a veure amb un conjunt de factors: la pandèmia, nous treballs i responsabilitats, etc. Ha estat tot un repte compaginar dies de gravació a l’estudi amb el treball durant mesos sense perdre la perspectiva ni la motivació. Quins temps aquells en què podíem centrar-nos únicament en la gravació! Per altra part, teníem clar com volíem produir el disc i això ha implicat passar per tres estudis diferents per centrar-nos en cada instrument!

Estem molt satisfets amb la producció i el so, crec que sense por puc dir que per fi hem pogut arribar a complir les nostres pròpies expectatives.

Obstacles haha… Sempre n’hi ha, és part de la gravació d’un disc, t’hi deixes la pell i l’ànima. En aquest camí hem tingut guitarres espatllades, retrassos als estudis, reescriptura d’alguns temes… Tot s’ha de dir, i és que a vegades som molt perfeccionistes i perdem la perspectiva hahaha…

És el primer treball amb el nou baixista, en Henry, ha estat fàcil? Quines diferències us ha aportat compositivament?

Tècnicament, en Henry no va gravar el disc, sinó en Víctor. Però estem encantats amb ell, ja forma part de la família i és un músic de deu. M’ha sorprès la rapidesa amb la que s’ha adaptat a les necessitats del grup i mimetitzat amb la resta de nosaltres (potser perquè ja era amic i fan del grup i per tenir un background musical previ?). Diria que ens ha aportat una visió diferent de la música i de l’instrument a la que estàvem acostumats. Per no dir que és una persona entusiasta i que té ganes de treballar, no només en l’aspecte musical sinó en tots els altres que formen part del grup (xarxes socials, comunicació, etcètera). Avui dia no val només ser un bon músic per formar part d’una banda, quant més polivalent siguis, millor!

I parlant de composar, com ho heu fet en aquesta ocasió? Us heu «tancat» tots junts per fer-ho, o són coses que us han anat sortint amb el temps i a cada membre per separat?

Sempre utilitzem el mateix procés d’una manera més bé poc organitzada: el procés de creació comença amb l’Oscar primer, que dona vida als temes. Després fem una criba i decidim quins temes volem donar treballar i entre els quatre ens encarreguem d’una segona volta de composició i de la preproducció per arrodonir els temes. Però ja et dic, no és un procés amb normes estrictes: de vegades treballem molt una cançó que acabem descartant, i d’altres sorgeix una idea que en pocs dies acaba convertint-se en un tema.

El nou àlbum és més madur i exploreu diferents estils, quin camí agafarà a partir d’ara Blowfuse?

Sincerament? El que sorgeixi. No ens hem plantejat una direcció concreta. Només farem el que ens vingui més de gust. No ens interessa seguir modes o estils concrets. Qui sap, potser acabem fent trappunk? Haha

També hi ha molta melodia que de seguida s’enganxa i et poses a cantar, com ho feu per composar-les?

Aquesta era la idea! Des d’un principi, ens hem centrat en la melodia com a element central. Més que mai li hem volgut donar l’importància que es mereix, ja que és allò amb el que la gent s’hi quedarà més, tret d’algún riff de guitarra. Hem intentat seguir una fòrmula amb bases instrumentals simples on la veu sigui el fil conductor.

En general sembla que l’evolució de la vostra música ha anat cap a sons més melòdics i comercials. És una cosa que heu buscat o ha sorgit naturalment?

Si i no. No busquem comercialitzar la nostra música. Com ja et dic, no pretenem canviar d’estil per seguir cap moda o agradar a més gent, però la melodia ha agafat més pes que mai. L’objectiu de la banda és simplement arribar a aquelles persones que puguin gaudir de la nostra música.

I en quant als directes, podrem trobar alguna novetat en aquesta gira que començarà en breus?

Ho haureu d’averiguar d’aquí les dues setmanes que comença…! No volem dir més!

A Barcelona tocareu a la sala Upload. Qualsevol diria que us quedarà petita, l’heu escollit per algun motiu en concret? Potser perquè no té foso?

És una sala que té bon so i bon escenari. Tots hi hem estat però mai hi hem arribat a tocar, i vam pensar que aquesta podria ser l’ocasió perfecta! L’escenari és suficientment alt per, ja saps, estar a prop del públic!

Actualment, us podeu guanyar la vida exclusivament amb la banda, o teniu altres feines? Si és així, quines?

Tots tenim altres feines i no volem abandonar-nos en altres aspectes de la vida. En Sergi treballa al departament de comunitat d’una start-up, l’Oscar és il·lustrador freelance (fes-li una ullada al seu projecte personal Felina), en Henry ara mateix es troba aturat i en Ricard és cap de projecte a un estudi de disseny. Però com et dic, tots quatre som persones amb altres inquietuds i responsabilitats. Crec que aquí és on ha canviat la perspectiva de la banda. En el passat tots hem deixat treballs per fer gires durant dues o tres setmanes a la carretera, però ja no té sentit. És complicat, però intentem compaginar aquestes dues vides tan diferents!

I per acabar… Quin és el primer disc que et vas comprar amb els teus propis diners?

Mmmmm… Limp Bizkit? The Offspring? Ens va agafar ben forta l’època del rock alternatiu, el nu metal i el pop punk dels 2000, es nota oi? Hahaha.

Gràcies de nou pel teu temps i molta sort amb la gira. Ens veiem aviat!

’Español’

Entrevistamos de nuevo a Blowfuse, con motivo del lanzamiento de su nuevo disco de estudio, The 4th Wall (2024). Los tendremos también de gira por más de 10 ciudades, entre ellas Tarragona, Lleida y Barcelona, con su explosivo directo.

¡Muchas gracias por responder a estas preguntas! Acaba de salir vuestro nuevo disco, The 4th Wall, ¿cómo está siendo la recepción? Puedes explicar el concepto del nombre y, para los que aún no lo han escuchado, ¿qué podemos encontrar musicalmente?

¡Pues todavía es pronto, pero de momento la recepción está siendo muy buena! Teníamos curiosidad por ver cómo nuestro público reaccionaría hacia la evolución que hemos tomado, y parece que está gustando.

Todo el imaginario del disco nace de la idea visual de la portada. Queríamos representar el estado de encarcelamiento mental en el que nos encontramos todos, y quisimos utilizar el truco visual de la perspectiva. La caja representa la dimensión en la que vivimos, identificados en nuestra idea de nosotros mismos, ahogados en mentes inquietas e incapaces de ver más allá de lo que se nos ha enseñado. Pero esta caja no es real; todos podemos romper este cuarto muro y salir de él. Todo es cuestión de tomar perspectiva y ver que nuestras creencias, pensamientos y problemas son subjetivos. El cuarto muro es imaginario; hay esperanza. La libertad está en nuestro interior, no fuera.

Musicalmente, quienes no hayan escuchado a Blowfuse se encontrarán con canciones llenas de energía pero melódicas. La base de la receta es punk rock, ¡Pero hay otros géneros que creo que le dan el toque personal! Y para quienes ya nos conozcan, les diría que seguimos haciendo lo mismo, pero hemos pulido la fórmula. Creo que es una progresión natural viniendo de Daily Ritual (2019), más limpia y mejor producida.

¿Qué temáticas podemos encontrar en las letras de las nuevas canciones?

Todos los temas giran en torno a ambos lados de la perspectiva de la libertad: la aceptación y la negación. El cuarto muro es lo que las separa, las paredes de esta cárcel que llevamos encima. Como personas múltiples que somos, oscilamos entre uno y otro lado del péndulo. Algunos temas están escritos desde la identificación, como «Fade Into the Dark», «Far Away» o «I Give You My Word», que hablan de la opresión, la sensación de querer huir y de la impotencia. Mientras que otros como «Move On» o «Enjoy the Ride» tienen un mensaje positivo y animan al oyente a soltar el pasado ya vivir el presente.

Definitivamente es el disco más personal que hemos hecho hasta ahora… Òscar ha abierto plenamente su corazón para cada letra.

Es un disco que llevabais anticipando bastante tiempo y parece que ha acabado saliendo más tarde de lo previsto inicialmente. ¿Puedes explicar el proceso de creación, grabación y producción y qué obstáculos habéis tenido que superar?

Desgraciadamente, es algo recurrente en Blowfuse, jajaja. Pero el hecho de que haya acabado saliendo más tarde tiene que ver con un conjunto de factores: la pandemia, nuevos trabajos y responsabilidades, etc. Ha sido todo un reto compaginar días de grabación en el estudio con el trabajo durante meses sin perder la perspectiva ni la motivación. ¡Qué tiempos aquellos en los que podíamos centrarnos únicamente en la grabación! ¡Por otra parte, teníamos claro cómo queríamos producir el disco y eso ha implicado pasar por tres estudios diferentes para centrarnos en cada instrumento!

Estamos muy satisfechos con la producción y el sonido, creo que sin miedo puedo decir que por fin hemos podido cumplir nuestras propias expectativas.

Obstáculos jaja… Siempre los hay, es parte de la grabación de un disco, te dejas la piel y el alma. En este camino hemos tenido guitarras estropeadas, retrasos en los estudios, reescritura de algunos temas… Todo hay que decir, y es que a veces somos muy perfeccionistas y perdemos la perspectiva, jajajaja…

¿Es el primer trabajo con el nuevo bajista, Henry, ha sido fácil? ¿Qué diferencias le ha aportado compositivamente?

Técnicamente, Henry no grabó el disco, sino Víctor. Pero estamos encantados con él, forma ya parte de la familia y es un músico de diez. Me ha sorprendido la rapidez con la que se ha adaptado a las necesidades del grupo y mimetizado con el resto de nosotros (quizás porque ya era amigo y fan del grupo y para tener un background musical previo?). Diría que nos ha aportado una visión distinta de la música y del instrumento a la que estábamos acostumbrados. Por no decir que es una persona entusiasta y que tiene ganas de trabajar, no sólo en el aspecto musical sino en todos los demás que forman parte del grupo (redes sociales, comunicación, etcétera). Hoy en día no vale sólo ser un buen músico para formar parte de una banda, ¡cuanto más polivalente seas, mejor!

Y hablando de componer, ¿cómo lo habéis hecho en esta ocasión? ¿Os habéis «encerrado» todos juntos para hacerlo, o son cosas que os han ido saliendo con el tiempo y a cada miembro por separado?

Siempre utilizamos el mismo proceso de una forma mejor poco organizada: el proceso de creación comienza con Òscar primero, que da vida a los temas. Después hacemos una criba y decidimos qué temas queremos dar a trabajar y entre los cuatro nos encargamos de una segunda vuelta de composición y de la preproducción para redondear los temas. Pero ya te digo, no es un proceso con normas estrictas: a veces trabajamos mucho una canción que acabamos descartando, y en otras surge una idea que en pocos días acaba convirtiéndose en un tema.

El nuevo álbum es más maduro y explora diferentes estilos, ¿qué camino tomará a partir de ahora Blowfuse?

Sinceramente? Lo que surja. No hemos planteado una dirección concreta. Sólo haremos lo que nos apetezca más. No nos interesa seguir modos o estilos concretos. Quién sabe, ¿a lo mejor acabamos haciendo trappunk? Jajajaja.

También hay mucha melodía que enseguida se engancha y te pones a cantar, ¿cómo se hizo para componerlas?

¡Ésta era la idea! Desde un principio, nos hemos centrado en la melodía como elemento central. Más que nunca hemos querido darle la importancia que se merece, ya que es aquello con lo que la gente se va a quedar más, salvo algún riff de guitarra. Hemos intentado seguir una fórmula con bases instrumentales simples en las que la voz sea el hilo conductor.

Por lo general, parece que la evolución de vuestra música ha ido hacia sonidos más melódicos y comerciales. ¿Es algo buscado o ha surgido naturalmente?

Sí y no. No buscamos comercializar nuestra música. Como ya te digo, no pretendemos cambiar de estilo para seguir ninguna moda o agradar a más gente, pero la melodía ha cogido más peso que nunca. El objetivo de la banda es simplemente llegar a aquellas personas que puedan disfrutar de nuestra música.

Y en cuanto a los directos, ¿podremos encontrar alguna novedad en esta gira que empezará en breve?

¡Habrá que averiguarlo dentro de las dos semanas que empieza…! ¡No queremos decir más!

En Barcelona tocaréis en la sala Upload. Cualquiera diría que os quedará pequeña, ¿la habéis escogido por algún motivo en concreto? ¿Quizás porque no tiene foso?

Es una sala con buen sonido y buen escenario. Todos hemos estado pero nunca hemos llegado a tocar, y pensamos que esta podría ser la ocasión perfecta! ¡El escenario es suficientemente alto para, ya sabes, estar cerca del público!

Actualmente, ¿os podéis ganar la vida exclusivamente con la banda, o tenéis otros trabajos? Si es así, ¿cuáles?

Todos tenemos otros trabajos y no queremos abandonarnos en otros aspectos de la vida. Sergi trabaja en el departamento de comunidad de una start-up, Òscar es ilustrador freelance (echa un vistazo a su proyecto personal Felina), Henry ahora mismo se encuentra parado y yo soy jefe de proyecto en un estudio de diseño. Pero, como te digo, los cuatro somos personas con otras inquietudes y responsabilidades. Creo que aquí es dónde ha cambiado la perspectiva de la banda. En el pasado todos hemos dejado trabajos para realizar giras durante dos o tres semanas en la carretera, pero ya no tiene sentido. Es complicado, ¡Pero intentamos compaginar estas dos vidas tan diferentes!

Y para acabar… ¿Cuál es el primer disco que te compraste con tu propio dinero?

Mmmm… ¿Limp Bizkit? ¿The Offspring? Nos cogió fuerte la época del rock alternativo, el nu metal y el pop punk de los 2000, ¿se nota verdad? Jajaja.

Gracias de nuevo por tu tiempo y mucha suerte con la gira. ¡Nos vemos pronto!

Aleix Besolí
Sobre Aleix Besolí 336 Artículos
Hey, has llegado al final del artículo, ¡gracias! Me metí en esto del metal a los 14 años, y de concierto en concierto he ido descubriendo las bandas nacionales e internacionales que forman parte de este mundillo. Ahora aporto mi grano de arena a Science of Noise contando lo que pasa en los eventos de la zona y algunas novedades discográficas. También toco la guitarra y el bajo en algunos grupos de la escena local. Tengo los huevos pelaos de tocar en el Ceferino.