Entrevista a Quim Mandado: ‘Con Sangtraït, en Catalunya, nos iba muy bien, pero fuera siguió igual, no logramos nada’

’Català’

Per a molts de nosaltres, en Quim Mandado és la veu de la nostra adolescència gravada al cor i a l’ànima en les cançons de Sangtraït, principalment, i posteriorment amb LGP o bé fent una testimonial carrera en solitari. Aquesta entrevista, amb l’objectiu principal de parlar de la propera visita a la capital catalana després de l’existós retorn als escenaris, repescant les cançons de les diferents etapes musicals. Aquest home rialler i proper que tantes bones estones ens ha fet passar, ens va cedir una bona conversa on vam parlar una mica de tot i on van quedar preguntes pendents.

 

Bona tarda, Quim. Primer de tot, agraïr-te la teva disponibilitat per fer aquesta entrevista. Ja portes un temps fent-ne i em temo que aquesta no serà gaire diferent de la resta. Potser estaràs una mica cansat de contestar sempre el mateix… hahaha.

Bueno, ja veurem, hahaha! Això dependrà del que parlem. Entenem que a tothom els hi interesa més o menys el mateix, no?

Sí, sobretot perquè estem tots molt contents amb el teu / vostre retorn a la música en viu. A més, aprofitem per parlar del vostre proper concert a Barcelona el dia 2 de desembre. Com han sigut els concerts que heu fet fins ara i quina és la previsió que teniu sobre el de Barcelona?

Bé, els concerts que hem fet han sigut cinc o sis, algo així. La veritat és que ha vingut gent, sobretot gent que no ens havia vist mai. Quan vam plegar de Sangtraït eren massa petits i no havien pogut venir. Ara ens trovem que aquesta gent que no havien pogut venir, ara venen amb els seus fills… hahaha.

Això és molt bona notícia.

Està bé, està bé! A veure, total el que fem no és que sigui un revival de Sangtraït. Fem un repàs dels grups on jo he estat tocant, no? I hem tret disc com a Sangtraït, Guardians o el meu disc en solitari, no? Llavors entre aquests tres blocs doncs muntem un repertori foça proporcional amb la quantitat de discos que hi han. Has de mirar de tocar cançons més o menys representatives. La veritat és que hi havia molt material per triar… hahaha.

Home, en teniu bastant. A més coincideix amb l’aniversari de El Senyor de les Pedres

No és que fem exclusivament l’aniversari de El Senyor de les Pedres. Em sembla que aquest any no sé si és el 35è aniversari del Senyor de les pedres, 30 anys del Contes i Llegendes, són 10 anys del Sancta Sanctorum… em sembla i 20 anys del meu en solitari… hahaha. No anem a fer un aniversari. Senzillament el temps passa i coincideix, no? Lavors és una curiositat, no? Li donarem més o menys importància relativa a les cançons més representatives d’aquests discs.

Home, una fita com el debut del El Senyor de les Pedres bé s’ho val. Tornant al que comentaves sobre la renovació del públic, això té molta importància, oi?

Sí, perquè és molt interessant. Tens un sèrie d’amics que ens van seguint, però no només es tracta d’això. És la gent que no ens havien seguit i no havíen pogut venir i que inclús venen amb els seus fills. Està molt bé i estem molt contents perquè la resposta que hem tingut fins ara als concerts ha sigut bona, hi ha caliu i, no sé, ens sentim molt bé.

Home, la sala a la que tocareu té una bona capacitat, però no sé si veient les espectatives hauria d’haver sigut en una altre sala per a més públic, o no ho veieu viable?

Umm, amb això jo hi confio amb el meu mànager, el Jordi. Que decideixi ell. Si ell ha cregut evident fer aquesta sala, doncs aquesta sala. Que la podíem fer de més grossa? Bueno, ja veurem. Potser més endavant, si veiem que això tira i ha quedat curt, ja veurem. No sé, anem fent a poc a poc, anem trobant i a veure què. No som un grup d’aquests emergents que ho arrassa tot… hahaha. Com a formiguetes, anem presentant a diferents llocs per agafar de nou la marxa de conèixer gent nova i que gent nova ens coneixi a nosaltres, i anar fent.

Tornant al tema dels aniversaris, amb la perspectiva del temps, com es canten aquestes cançons? Per exemple, no sé si avui dia canviaries alguna cosa o el significat que tenien en el seu dia ha canviat avuí dia, ha quedat una mica difós en el temps…

Vols dir en qüestió de lletres…?

Sí, per exemple de El Senyor de les Pedres, el vostre primer disc.

Saps què passa? Que són lletres força atemporals, no? No ens dediquem a fer una crítica o una cosa d’aquell moment. Si vas mirant els temes, entre que hi han moltes cançons de tema èpic, medieval o així, crec que estan força bé i que continuen tenint el significat del seu moment, no?

Sí, també em referia, com l’exemple d’altres bandes que diuen que les cançons al seu dia tenien un altre context o potser la temàtica els hi agradava i ara potser no tant. No sé si en el vostre cas ha passat el mateix.

No, si ens haguèssim trobat cançons així segurament no les tocaríem. Potser hi ha coses que no venen a cuento, la veritat. Però crec que tenen el mateix valor que tenien en aquell moment.

Sobre la coincidència amb l’aniversari de L’últim Segell. Em poses en un compromís amb la vostra discografia, perquè no sabría quin escollir, ja que dels que heu fet, aquest el trobo perfecte.

Sí, és el quart disc d’estudi. Els tres primers tenen una manera de fer més sencilla, més planera, més de ens ajuntem i toquem, saps? A partir del Contes i llegendes ja comencem a pensar coses d’altra manera, a ficar teclats, a ficar coros, saps? A ficar més arranjaments, no? Aquest disc marca un punt d’inflexió brutal, no? I estem molt contents i molta gent ens dit que és el disc que més els hi agrada. És això el que diem, cada cosa té el seu moment i quan va sortir hi va haver un canvi important en el que havíem fet fins aleshores, i a partir d’aquí és una manera de treballar diferent, no?

Sí, i també té una de les meves cançons preferides, com és «El guerrer». Li tinc un especial carinyo, és el nostre «The Trooper«. No sé si tens la mateixa opinió… hahaha.

Hahaha!

Amb el riff d’entrada i el galop que té…

Home, a veure, pensem que tothom tenim el seu pòsit d’haver escoltat, d’haver seguit i n’hi han coses que per un lloc o per un altre acaben sortint, no? Hahaha. És una cançó que entronca més amb el heavy clàssic. Bé, està molt bé… hahaha.

Un fet important a la vostra carrera i relacionat amb L’últim segell, va ser la vostra introducció dins del moviment o etiqueta de l’anomenat rock català. Dins d’aquell contexte vau entrar a omplir el Palau Sant Jordi. Com us sentiu en aquell moment i com es gestionen totes aquestes emocions després d’aquest esdeveniment?

Bé, de fet la idea era de fer algo gros. Perque aquí a Catalunya ho havíem fet pràcticament tot, no? I sí, tocàvem molt sovint perquè fins aleshores els ajuntaments montaven concerts de rock. Ostres, crèiem i creiem que hi havia prou qualitat com per sortir fora de Catalunya i tocar en altres llocs. La idea era aquesta. Muntar una cosa que se’n pogués parlar i obrir portes fora de Catalunya, no? Perquè a Catalunya ens anava molt bé, però fora… hahaha… era un costró molt dur de rosegar. Però va seguir tot igual, no vam aconseguir res.

No vau aconseguir res? Evidentment a gran escala no, però…

Vam tocar a Madrid, i evidentment a Mallorca i València alguna vegada, però fora d’això, poca cosa.

En canvi amb Lo Guardians si que vau tocar en festivals fora d’aquí.

Home, amb Lo Guardians vam tocar però molt puntual. Va ser al Leyendas de Rock, va estar molt bé, allò va ser fantàstic. Però va ser puntual.

I al Rock Fest

L’excusa era Sangtraït, l’evolució lateral, diguem-ne, del cantant de Sangtraït que fa un altre grup. Però en aquell moment eren cançons del primer disc i ho cantava en Joan quasi tot. Jo, quan vaig entrar a Guardians, vaig dir «jo no canto»… hahaha.

Doncs mira… T’ha tocat!

Les coses van donant voltes i van quedant com queden, no? La veritat és que va ser un plaer tocar allà. Va ser fantàstic.

Parlant del Joan, com s’ho va agafar això de tornar a tocar i fer les cançons de la vostra trajectòria? Perquè em sembla, em dona la sensació, que ell estava molt tranquil amb les seves coses, els seus projectes…

Sí, més o menys es això, eh? Ell ja tenia, bé, ell ja ho diu: «Jo ja tinc la meva carrera, ja he fet les meves coses, ja tinc una certa edat, ja no sé que…». Bueno, bueno. Ell està treballant com a tècnic de so en una empresa que anava de bolos per tota Espanya. Li vaig dir i bueno. Al final diu, «m’apunto amb una condició», i diu: «El grup s’ha de dir Quim Mandado«, Hahaha.. hòstia!!

Què cabrón… hahaha…

Pero bueno, si s’ha de fer algo així, ho fem així.

La veritat que és el reclam. Per exemple, amb els teus fills, què van dir quan els hi vas proposar completar el grup amb el Joan?

A veure, ells ja fa anys que toquen instruments i els hi he fet classes a l’escola de música. Era lògic que un dia o un altre alguna cosa faríem junts. El que passa que arran d’un casament d’uns parents, d’uns cosins, ens van demanar, «ostres, per què no els hi feu una sorpresa i toqueu alguna cançó i no sé què? Perquè n’hi ha molta gent que eren fans vostres i tal…». Bueno, vam fer tres cançonetes…

«Cógeme el cubata que voy»… hahaha…

Hahaha. Vam parlar i vam dir a veure què fem, anem a veure que hi diu el Cardoner… hahaha.

Està molt bé això de fer coses amb els fills perquè avui en dia la cosa està complicada, musicalment parlant. És evident que els has trasmès la nostra música…

D’això estic molt content…

(ndr) Hi ha un petit tall de comunicació…

Perquè a ells els hi ha agradat sempre aquest tipus de música.

Jo també em trobo en aquesta situació, el meu fill i la meva filla estudien música i els hi agrada la nostra música, però és difícil avui en dia. Els hi intentem transmetre la nostra passió i ells ens mostren nous grup i estils. Ells que t’han aportat?

Bé, ells escolten música força diferent, ells escolten grups d’aquests que també m’agraden, pero com, per exemple… com es diuen… Twilight Force, o algo així. Estan molt bé, pero potser jo no els hauria escoltat. Tenen una estètica molt especial, disfressats. També, The Hu.

Sí, barregen mètal amb música ètnica…

Sí, molt bé, la veritat. Perquè els instruments, no hi ha guitarra de distorsió. Tot sona com molt bé, molt pop, pero sona molt durillo. És molt xocant per la veu aquella gutural. Està bé, és una interrelació que ells han mamat una cosa i van trobant una altra, i entre tots anem fent.

Continuant amb la música i els grups. Sobre l’escena catalana, estàs al dia? Trobes coses que t’agradin?

Em queixo sempre del mateix. Trobo que la millor manera d’accedir a música, és escoltar-la pels mitjans, a ràdios, televisions…

Sí, però difícil avui en dia…

Això és un desert, no? Almenys per a la música que a mi m’agrada, no hi ha opcions. Però això ha sigut sempre així. Quan nosaltres començàvem i anaves a fer la roda de promoció del primer disc, defensàvem el mateix i anaven passant de cançó en cançó i ens deien «no, això no» i al final sempre acabava sortint la balada… hahaha. I això acaba passant igual. És xocant, perquè vas veien la tele i als Animes vas escoltant unes músiques que… guau! Que quan es posen durillos sonen durillos, eh?

Amb això estic d’acord amb tu perquè a casa veuen / veiem bastant d’Anime i els hi dóna, de pas, a conèixer nous grups i estils bastant canyeros…

A casa també veiem veiem bastant Anime i, ostres, aquesta música la fas aquí i no et menges un rosco… hahaha.

A cap sèrie te la posarien…

És un problema de mentalitat, perquè ho noto, la música heavy, rock dur, està com desprestigiat, saps? «Són quatre replegats que fan soroll». Però si surts d’aquí, ostres, la música millor valorada és aquesta. Perquè els músics es busquen més la vida, han estudiat moltíssim, tenen una tècnica i uns coneixements musicals que són una al·lucinada, sobretot si vas a Finlàndia, Noruega, Suècia… Ostres, els músics tenen un nivell impressionant i estan súper ben valorats. Però aquí, nen…  

Sempre tenim mala fama, suposo que tornarà a canviar. Vam tenir el nostre moment i vau estar ben situats. Amb el que comentaves de les balades, també vau treure un disc de balades, no?

No sé, tot això són coses de les discogràfiques…

No ficàveu massa la mà en aquestes decisions?

No, no. Si fan reedicions, recopilatoris, ho fan les discogràfiques.

Tornant a l’interès generat sobre el vostre retorn i els vostres concerts, us heu plantejat fer alguna cosa a l’estudi?

Això va creixent, vull dir, no és fer això i ja està. Clar, avui dia no està clar si surt a compte treure disc o no. Cançons sí que en farem, si les penjarem o si fem un disc… però, es compren discos avui en dia? Val la pena fer-ne? No sé, no tinc ni idea, fa temps que ho remanem. Les coses han canviat tant, el consum de música és absolutament diferent ara. Abans eres, com ho diria… molt actiu, «m’agrada aquest, em compro el disc aquest que m’agrada», i avui dia és tan senzill apretar el botonet i ja l’estàs escoltant. No sé…

També ens cansem abans, si no t’agrada als cinc o deu segons, canvies de cançó ràpidament. És complicat. Si et compraves o et compres un disc, l’has d’escoltar amb més atenció.

Bueno, en fem unes quantes i esperem a veure què… hahaha.

Home, nosaltres molt contents, a veure si hi ha sort. Sobre l’agenda de concerts, festivals… teniu noves dates?

Hi han coses de cara a l’any que ve…

Encara no es poden dir…?

Ara no em facis dir, hi ha unes quantes cosetes, però no sé bé si estan confirmades, saps?

Estaria genial!

Espero que sí, eh? Hahaha Si no, malament rai!

De cara a l’estiu, amb el moviment de festivals, si fossin fora seria l’hòstia, però a Catalunya sí que n’hi ha d’importants, com ara el Ripollet Rock o ara que s’ha anunciat, el Rock Fest.

De coses tan grosses, no sé, estaria molt bé, però clar suposo que has de fer una mica de camí abans d’arribar-hi, no?

Tenim moltes ganes de tornar-vos a veure per Barcelona!

Esperem, eh? Hahaha…

Això segur, allà estaré! Hahaha… Per l’interès que veis a les xarxes, la venda d’entrades es preveu bastant bona.

No sé com va, em sembla que està bastant bé. La gent que vingui ja s’ho passará bé. És una revisió de temes que segurament molts d’ells ja els duran com a cançons pròpies, seves. Tenen una història al darrera que cadascú el viurà… ens trobem gent que fins i tot ploren. Els hi porten records, no sè, ho viuen d’una manera que dius, hòstia tú! La veritat que arribar a tocar la fibra d’aquesta manera és important.

Teniu una bona base de fans i una molt bona trajectòria. Podeu estar molt contents! Per la meva part, dessitjar-te que vagi tot molt bé i que, de cara al futur, en tingueu molts i molts concerts, i que esperem temes nous… hahaha.

A veure si l’any que ve podem parlar. Ara comencem a posar les bases, només falta veure llum, cap a on ens porta. Tinc ganes jo també de veure, ens coneixem i hem fet això tota la vida, tenim uns vicis a l’hora de fer i esperem aviam aquesta gent jove…

Home, jo em trobo en la situació, és clar que som una altra generació. Parlo amb gent més jove, i em fa una mica de ràbia, que parlant d’altres grups que ens agraden, com ara Sopa de cabra, Lax’n’Busto, Sau… de tota aquesta generació de músics dels quals sí en tenen coneixement. Però parlem de Sangtraït i d’altres grups d’estil similar i ja no en tenen aquest coneixement. Els hi has d’explicar i ensenyar discos… hòstia, que estem parlant d’un dels grups més importants de l’escena catalana. Fins i tot, a l’època, discutíem a l’institut defensant-vos…

Hahaha. Això sempre ens ho hem trobat! A vegades anàvem i tocàvem gairebé cada cap de setmana, si no cada cap de setmana. I anàvem a tocar a un poble, no? I anàvem passant per la carretera i de tant en tant vèiem «Mira! Els Sopa de Cabra! venen aquí. L’altre també, i el nostre on és, hòstia?» Hahaha. Sempre ens ha passat.

Sou uns guerrers…

Bueno, ens ho prendrem amb calma i amb paciència, hahaha.

Moltes gràcies, Quim, per aquesta estona. Estaria molt content i agraït de poder coincidir amb tu i parlar una bona estona a Barcelona, de veritat…

Encantat i ens veurem allà mateix. Vinga!

Una abraçada. Adéu.

’Español’

Para muchos de nosotros, Quim Mandado es la voz de nuestra adolescencia grabada en el corazón y en el alma en las canciones de Sangtraït, principalmente, y posteriormente con LGP o haciendo una testimonial carrera en solitario. Esta entrevista, con el objetivo principal de hablar de la próxima visita a la capital catalana después del exitoso regreso a los escenarios, repescando las canciones de las diferentes etapas musicales. Este hombre risueño y cercano, que tan buenos ratos nos ha hecho pasar, nos regaló una buena conversación donde hablamos un poco de todo y donde quedaron preguntas pendientes.

 

Buenas tardes, Quim. Ante todo, agradecerte tu disponibilidad para hacer esta entrevista. Ya llevas un tiempo concediendo entrevistas y me temo que ésta no será muy distinta al resto. Quizá estés un poco cansado de contestar siempre lo mismo.

Bueno, ya veremos… jajaja. Eso dependerá de lo que hablemos. Entendemos que a todos les interesa más o menos lo mismo, ¿no?

Sí, sobre todo porque estamos todos muy contentos con tu / vuestro regreso a la música en vivo. Además, aprovechamos para hablar de vuestro próximo concierto en Barcelona el día 2 de diciembre. ¿Cómo han sido los conciertos que habéis realizado hasta ahora y cuál es la previsión que tenéis sobre el de Barcelona?

Bueno, los conciertos que hemos dado han sido cinco o seis, algo así. La verdad es que ha venido gente, sobre todo gente que nunca nos había visto. Cuando Sangtraït eran demasiado pequeños y no habían podido venir. Ahora nos encontramos que esa gente que no había podido venir, ahora vienen con sus hijos. Jajaja.

Eso es muy buena noticia…

Está bien, está bien. A ver, todo lo que hacemos no es que sea un revival de Sangtraït. Hacemos un repaso de los grupos en los que yo he estado tocando, ¿no? Y hemos sacado discos como Sangtraït, Guardians o mi disco en solitario, ¿no? Entonces, entre estos tres bloques, pues montamos un repertorio bastante proporcional con la cantidad de discos que hay. Tenemos que mirar qué tocaremos, canciones más o menos representativas. La verdad es que había mucho material para elegir… jajaja.

Hombre, tenéis bastante. Además, coincide con el aniversario de El Senyor de les Pedres

No es que hagamos exclusivamente el aniversario de El Senyor de les Pedres. Me parece que este año no sé si es el 35º Aniversario de El Senyor de les Pedres, 30 años del Contes i llegendes, son 10 años del Sancta Sanctorum, me parece, y 20 años del mío en solitario… jajaja. No vamos a hacer un aniversario, sencillamente el tiempo pasa y coincide, ¿no? Entonces es una curiosidad, ¿no? Le daremos mayor o menor importancia relativa a las canciones más representativas de estos discos.

Hombre, El Senyor de les Pedres lo vale. Volviendo a lo que comentabas sobre la renovación del público, eso tiene mucha importancia.

Sí, porque es muy interesante. Tenemos una serie de amigos que nos van siguiendo, pero no solo se trata de esto. Es la gente que no nos había seguido y no había podido venir, y que incluso ahora vienen con sus hijos. Está muy bien y estamos muy contentos, porque la respuesta que hemos tenido hasta el momento en los conciertos es de buena acogida, calurosa y, no sé, nos sentimos muy bien.

Hombre, la sala en la que tocaréis tiene una buena capacidad pero, ¿no sé si viendo las expectativas debería haber sido en otra sala para más público, o no lo veis viable?

Umm, en eso yo confío en mi manager, Jordi. Que decida él, si él ha creído conveniente hacerlo en esa sala, pues esa sala. ¿Que podía ser en una más grande? Bueno, ya veremos. Quizás más adelante, si vemos que esto tira y hemos hecho cortos, ya veremos. No sé, vayamos poco a poco. No somos un grupo de esos emergentes que lo arrasa todo… jajaja. Como hormiguitas, vamos presentando en diferentes lugares y cogiendo de nuevo la dinámica de conocer gente nueva y que gente nueva nos conozca a nosotros, e ir haciendo.

Volviendo al tema de los aniversarios, con la perspectiva del tiempo, ¿cómo se cantan estas canciones? Por ejemplo, ¿no sé si hoy en día cambiarías algo o el significado que tenían en su día ha cambiado? ¿Hoy en día ha quedado un poco difundido en el tiempo?

¿Quieres decir en cuestión letras…?

Sí, por ejemplo de El Senyor de les Pedres, vuestro primer disco…

¿Sabes qué ocurre? Que son letras bastante atemporales, ¿no? No nos dedicamos a hacer una crítica o algo de ese momento. Si vas mirando los temas, entre que hay muchas canciones de tema épico, medieval, o así, creo que están bastante bien y que siguen teniendo el significado que tenían en su momento, ¿no?

Sí, también me refería, como el ejemplo de otras bandas que dicen que las canciones en su día tenían otro contexto o quizás la temática les gustaba y ahora quizás no tanto. No sé si en vuestro caso ha ocurrido lo mismo…

No, si nos hubiésemos encontrado canciones así seguramente no las tocaríamos. Quizás hay cosas que no vienen a cuento, la verdad. Pero creo que tienen el mismo valor que tenían en ese momento.

Sobre la coincidencia con el aniversario de L’últim segell (1991), me encuentro en un compromiso con vuestra discografía, porque no sabría cuál escoger, ya que de los que habéis hecho, éste lo encuentro perfecto.

Sí, es el cuarto disco de estudio. Los tres primeros tienen una manera de hacer más sencilla, más de nos juntamos y tocamos, ¿sabes? A partir de Contes i llegendes, ya empezamos a pensar cosas de otra manera, a meter teclados, a meter coros, ¿sabes? A meter más arreglos, ¿no? Este disco marca un punto de inflexión brutal, ¿no? Y estamos muy contentos y mucha gente nos dice que es el disco que más les gusta. Es esto lo que decimos, cada cosa tiene su momento y cuando salió hubo un cambio importante en lo que habían hecho hasta entonces, y a partir de ahí es una forma de trabajar diferente, ¿no?

Sí, y también tiene una de mis canciones favoritas, como es «El guerrer». Le tengo un especial cariño, es nuestro «The Trooper«. No sé si tienes la misma opinión… jajaja.

Jajaja…

Con el riff de entrada y el galope que tiene…

Hombre, a ver, pensamos que todo el mundo tenemos su poso de haber escuchado, de haber seguido y hay cosas que, por un sitio u otro, acaban saliendo, ¿no? Jajaja. Es una canción que casa más con el heavy clásico. Bueno, está muy bien… jajaja.

Un hecho importante en tu carrera, y relacionado con L’últim segell, fue vuestra introducción dentro del movimiento o etiqueta del llamado rock català. Dentro de aquel contexto llenásteis el Palau Sant Jordi. ¿Cómo os sentís en ese momento y cómo se gestionan todas estas emociones después de este evento?

Bueno, de hecho la idea era hacer algo grande. Porque aquí en Catalunya lo habíamos hecho prácticamente todo, ¿no? Y sí, tocábamos muy a menudo porque hasta entonces los ayuntamientos montaban conciertos de rock. Joder, creíamos y creemos que había suficiente calidad como para salir fuera de Catalunya y tocar en otros lugares. La idea era esa. Montar algo que se pudiera hablar y abrir puertas fuera de Catalunya, ¿no? Porque en Catalunya nos iba muy bien, pero fuera… jajaja… era un palo duro de roer. Pero siguió igual, no logramos nada.

Evidentemente, a gran escala no, pero…

Tocamos en Madrid, y evidentemente en Mallorca y Valencia alguna vez, pero fuera de eso, poco.

En cambio con Los Guardians sí que tocaste en festivales fuera de aquí.

Hombre, con Los Guardians tocamos pero muy puntual. Fue en el Leyendas de Rock, estuvo muy bien, aquéllo fue fantástico, pero fue puntual.

Y en el Rock Fest

La excusa era Sangtraït, la evolución lateral, digamos, del cantante de Sangtraït que hace otro grupo. Pero en ese momento eran canciones del primer disco y las cantaba Joan casi todas. Cuando entré en Guardians dije «yo no canto»… jajaja.

Pues mira… ¡te ha tocado!

Las cosas van dando vueltas y van quedando como quedan, ¿no? Lo cierto es que fue un placer tocar allí. Fue fantástico.

Hablando de Joan, ¿cómo se tomó eso de volver a tocar? Porque me parece, me da la sensación, de que él estaba muy tranquilo con sus cosas, sus proyectos…

Sí, más o menos es esto, ¿eh? Él ya tenía, bueno, él ya lo dice: “Yo ya tengo mi carrera, ya he hecho mis cosas, ya tengo cierta edad”… bueno, bueno. Él está trabajando como técnico de sonido en una empresa que va de bolos por toda España. Se lo dije y bueno. Al final dice: “Me apunto con una condición”, y me dice: “El grupo debe llamarse Quim Mandado”. Jajaja ¡Joder!

Qué cabrón, jajaja…

Pero bueno, si hay que hacer algo así, lo hacemos así.

La verdad que es el reclamo. Por ejemplo, con tus hijos, ¿qué dijeron cuando les propusiste completar el grupo con Joan?

A ver, ellos llevan años tocando y les he dado clases en la escuela de música. Era lógico que algún día u otro, algo haríamos juntos. Lo que ocurre es que a raíz de una boda de unos parientes, de unos primos, nos pidieron: “Ostras, ¿por qué no les hacéis una sorpresa y tocáis alguna canción y no sé qué…? Porque hay mucha gente que eran fans vuestros y tal”. Bueno, hicimos tres canciones…

«Cógeme el cubata que voy», jajaja

Jajaja, hablamos y dijimos a ver qué hacemos, vamos a ver qué dice el Cardoner… jajaja.

Está muy bien eso de hacer cosas con los hijos porque hoy en día la cosa está complicada, musicalmente hablando. Es evidente que les has transmitido nuestra música.

De eso estoy muy contento…

(ndr) Hay un pequeño corte de comunicación…

Porque a ellos les ha gustado siempre este tipo de música.

Yo también me encuentro en esta situación. Mi hijo y mi hija estudian música y les gusta nuestra música, pero hoy en día es difícil. Les intentamos transmitir nuestra pasión y ellos nos muestran nuevos grupos y estilos. ¿Ellos qué te han aportado?

Bueno, ellos escuchan música bastante diferente, ellos escuchan grupos que también me gustan, como por ejemplo… cómo se llaman… Twilight Force, o algo así. Están muy bien, pero quizás yo no los hubiera escuchado. Tienen una estética muy especial, disfrazados. También, The Hu.

Sí, mezclan metal con música étnica…

Sí, muy bien, la verdad. Porque los instrumentos, no hay guitarra de distorsión. Todo suena como muy bien, muy pop, pero suena muy durillo. Es muy chocante por la voz gutural. Está bien, es una interrelación que ellos han mamado una cosa y van encontrando otra, y entre todos vamos haciendo…

Continuando con la música y los grupos. Sobre la escena catalana, ¿estás al día? ¿Encuentras cosas que te gusten?

Me quejo siempre de lo mismo. Creo que la mejor manera de acceder a música, es escucharla por los medios, radios, televisiones…

Sí, pero es difícil hoy…

Esto es un desierto, ¿no? Por lo menos para la música que a mí me gusta, no tiene opciones. Pero esto ha sido siempre así. Cuando nosotros empezábamos e ibas a promocionar el primer disco, defendíamos lo mismo e iban pasando de canción en canción y nos decían «No, eso no», y al final siempre acababa saliendo la balada… jajaja. Y acaba pasando igual. Es chocante porque vas viendo la tele y en los Anime vas escuchando unas músicas que cuando se ponen durillos, suenan durillos, ¿eh?

Con esto estoy de acuerdo contigo porque en casa ven / vemos bastante Anime y les da paso a conocer nuevos grupos y estilos bastante cañeros…

En casa también vemos bastante Anime y, joder, esa música la haces aquí y no te comes un rosco… jajaja.

En ninguna serie te la pondrían…

Es un problema de mentalidad, porque lo noto, la música heavy, rock duro, está desprestigiada, ¿sabes? «Son cuatro mataos que hacen ruido». Pero si sales de aquí, ostras, la música mejor valorada es esa. Porque los músicos se buscan más la vida, han estudiado muchísimo, tienen una técnica y unos conocimientos musicales que son una pasada, sobre todo si vas a Finlandia, Noruega, Suecia… Ostras, los músicos tienen un nivel impresionante y están súper bien valorados. Pero aquí…

Siempre tenemos mala fama, supongo que volverá a cambiar. Tuvimos nuestro momento y estuvisteis bien situados. Con lo que comentabas de las baladas, también sacaste un disco de baladas, ¿no?

No sé, todo esto son cosas de discográficas…

¿No metéis demasiado la mano en estas decisiones?

No, no. Si realizan reediciones, recopilatorios, lo hacen las discográficas.

Volviendo al interés generado sobre vuestro regreso y conciertos, ¿se ha planteado hacer algo en el estudio?

Esto va creciendo, quiero decir, no es esto y ya está. Claro, hoy en día no está claro si sale a cuenta sacar o no disco. Canciones sí que haremos, si las colgaremos o si hacemos un disco… pero claro, ¿se compran discos hoy en día? ¿Vale la pena hacerlo? No sé, no tengo ni idea. Las cosas han cambiado tanto, el consumo de música es absolutamente distinto ahora. Antes eras, como lo diría, muy activo, «me gusta éste, me compro el disco ese que me gusta», y hoy en día es tan sencillo apretar el botoncito y ya lo estás escuchando. No sé…

También nos cansamos antes, si no te gusta a los cinco / diez segundos, cambias de canción rápidamente. Es complicado. Si te comprabas o compras un disco debes escucharlo con más atención.

Bueno, hacemos unas cuantas y esperamos a ver qué pasa… jajaja.

Hombre, nosotros muy contentos, a ver si hay suerte. Sobre la agenda de conciertos, festivales, ¿tenéis nuevas fechas?

Hay cosas de cara al próximo año…

Aún no podemos…

Ahora no me hagas decir, hay unas cuantas cositas pero no sé bien si están confirmadas, ¿sabes?

Estaría genial…

Espero que sí, ¿eh? Jajaja. Si no, mal asunto.

De cara al verano, con la cantidad de festivales, si fueran fuera sería la hostia, pero en Catalunya sí que hay importantes como el Ripollet Rock o ahora que se ha anunciado, el Rock Fest.

Cosas tan grandes, no sé, estaría muy bien, pero claro supongo que tienes que hacer un poco de camino antes de llegar, ¿no?

Tenemos muchas ganas de volveros a ver por Barcelona.

¡Esperamos! ¿Eh? Jajaja…

De una cosa estoy seguro: ¡allí estaré! Jajaja… Por lo que veo, por el interés en las redes, la venta de entradas se prevé bastante buena.

No sé cómo va, creo que va bastante bien. La gente que venga, se lo pasará bien. Es una revisión de temas que seguramente muchos de ellos las llevarán como canciones propias, suyas. Tienen una historia detrás que cada uno la vivirá… nos encontramos con gente que incluso llora. Les traen recuerdos, no sé, lo viven de una manera que dices, ¡hostia, tú! La verdad es que llegar a tocar la fibra de esta forma es importante.

Tenéis una buena base de fans y una muy buena trayectoria. Podéis estar muy contentos. Por mi parte desearte que vaya todo muy bien y que, de cara al futuro, tengáis muchos conciertos, y que esperamos temas nuevos… jajaja.

A ver si el próximo año podemos hablar de ello. Ahora empezamos a poner las bases, solo falta ver luz, hacia dónde nos lleva. Tengo ganas yo también de ver, nos conocemos y hemos hecho esto toda la vida, tenemos unos vicios a la hora de hacer y esperamos a ver qué hace esta gente joven…

Hombre, yo me encuentro en la situación, está claro que somos otra generación. Hablo con gente más joven, y me da un poco de rabia, que hablando de otros grupos, que nos gustan, como Sopa de Cabra, Lax’n’Busto, Sau… de toda esa generación de músicos de los que sí tienen conocimiento. Pero hablamos de Sangtraït y de otros grupos de estilo similar y ya no tienen ese conocimiento. Tienes que explicarles y enseñarles los discos… hostia, que estamos hablando de uno de los grupos más importantes de la escena catalana. Incluso, en la época, discutíamos en el instituto por defenderos…

Jajaja, esto siempre nos lo hemos encontrado. A veces íbamos y tocábamos casi cada fin de semana, si no cada fin de semana. E íbamos a tocar a un pueblo, ¿no? E íbamos pasando por la carretera y de vez en cuando veíamos «¡Mira! ¡Los Sopa de Cabra vienen aquí, el otro también, y el nuestro, ¿dónde está? Hostia». Jajaja. Siempre nos ha pasado.

Sois unos guerreros…

Bueno, nos lo tomaremos con calma y con paciencia… jajaja.

Muchas gracias, Quim, por este rato. Estaría muy contento y agradecido de poder coincidir contigo y hablar un rato en Barcelona, de verdad…

Encantado y nos veremos allí mismo. ¡Venga!

Un abrazo. Adiós.

Abel Marín
Sobre Abel Marín 191 Artículos
Amante del metal en su variedad de estilos. Vivo con la esperanza de poder llegar a viejo acudiendo a salas de conciertos y festivales. Si los rockeros van al infierno, que me guarden sitio y una cervecita. Salud y Heavy Metal.