Entrevista a Oriol Barber, vocalista y teclista de Marble Shadow: ‘Intento que en mi música siempre haya una idea positiva y algo a mejorar’

Desconocidos para la inmensa mayoría, Marble Shadow son una banda de metal melódico con tintes power de la ciudad de Barcelona que este próximo día 2 de junio estarán actuando en la sala Razzmatazz 3 para presentarnos, por fin, las canciones de The Real World (2020) y alguna que otra sorpresa más.

Es por ello que hemos querido reunirnos con Oriol Barber, líder y principal compositor de la banda, para que nos explique un poco más sobre este interesante proyecto musical que esperemos dé mucho de qué hablar en el futuro.

’Català’

Hola, Oriol. Primer de tot, moltes gràcies per respondre a aquestes preguntes per a Science of Noise. Què tal, com va tot?

De puta mare!! Esperant amb candeletes el concert!

Nerviós pel que està per arribar en breu, suposo?

Molt, crec que mai ho havia estat tant. Portem 10 anys sense fer un directe i a últim moment encara estem preparant temari…

Parlant de nervis. Són els pitjors companys de viatge d’un músic?

Tot depèn del punt de vista. Jo crec que són uns grans companys, t’aporten experiència de com funcionar sota pressió. Això sí: físicament és un problema tenir ganes de pixar a mitja funció pels nervis o que constantment se’t sequi la boca. Però tot i així els agraeixo, em fan ser més espontani.

Per a aquells que no us coneguin, podries explicar-nos què i qui sou Marble Shadow? Quan i com va nèixer la banda?

Som un caos. Vaig començar el projecte fa ja més de 15 anys. Ha passat per infinitat de canvis (membres, noms, temari…) i aquests canvis l’han convertit en el que és: un cúmul d’aportacions i d’experiències. Es va crear perquè un amic em va ensenyar el Guitar Pro quan tenia 13 anys, i jo —que en aquella època composava amb el piano— vaig trobar més facilitat per composar tot tipus d’instruments i jugant vaig treure temes de temàtica propera al power (curiós perquè en aquella època no escoltava ni metal i molt menys coneixia el power). Més endavant, el que seria el segon baixista de la banda i el que estaria més anys, em va motivar per crear una banda i vam preparar el primer concert a Llavaneres amb dues cantants femenines, però com no s’ho podien aprendre a temps em vaig aprendre jo part del temari (i així vaig començar a cantar). El concert va ser un desastre però em vaig proposar no rendir-me mai i aquí estem…

Segons tinc entès, han hagut alguns canvis en la formació de la banda en els darrers anys. Creus que l’actual formació tindrà continuïtat?

En efecte… han passat grans músics i grans persones, però un projecte musical d’aquest tipus implica molta dedicació, i sí, crec que tindrà continuïtat. És la primera vegada en molts anys que veig gent tan implicada en el projecte i això va ser el detonant perquè preparés aquest concert. Els hi dec a ells.

Félix Barcojo, ex guitarrista de Manzano i crec que encara guitarrista d’Amaro, és un d’aquests nous components. Com va recalar a la teva banda?

Doncs el Félix i jo, toquem junts en la Rock and Rios Band, una banda tribut al Rock and Ríos de Miguel Ríos, i sempre m’ha fascinat el so que li treu a la guitarra. Des que vaig entrar hem parlat molt de música i he vist que, tot i que ve d’un gènere diferent, té un so i una musicalitat molt propera a la meva visió, i quan vaig veure que tenia ganes de fer un projecte nou i que personalment volia creixer, li vaig proposar i per sort li va encantar. Una gran sort per la banda.

Han passat ja tres anys des de la publicació de The Real World (2020), el vostre primer i de moment únic àlbum. Imagino que la pandèmia no ha ajudat gaire, d’aquí que sigui ara quan l’esteu començant a presentar en directe. Què podem trobar a The Real World?

Doncs imagina’t… vam començar a gravar-ho cap allà 2014 i vam estar quasi dos anys per fer-ho. Un cop gravat, vaig decidir que no estava a l’alçada i amb l’Àngel vam decidir regravar-ho, així que realment el projecte ha durat realment prop de 10 anys.

Una vegada gravat vaig voler treure’l però em faltaven components i mentre els buscava, la pandèmia va decidir que no era el moment. En acabar vaig voler esperar a tenir un bon equip i que les condicions de les sales es normalitzessin per tornar-ho a intentar.

Jo crec que podeu trobar aquest cúmul de detalls aportats per tots els músics que han passat per aquí, que juntament amb el fet que algunes composicions tenen quasi 10 anys de diferència entre elles, el fan un àlbum complert i variat (cosa que no ha agradat a tothom però què hi farem…), amb un so de teclat més dels 80 que crec que li dóna un toc més vintage o com es digui ara. A nivell de temàtica, els temes contenen molts punts de crítica social i, com no, molta balada romàntica per desfogar-se una mica.

Com que ha passat tant de temps des que vau enregistrar aquests temes, estic segur que els hauràs escoltat i analitzat un milió de vegades. Si mires enrera en el temps, hi ha coses que canviaries o que potser ara faries d’una altra manera?

Jajajaja, justament l’Àngel va haver de frenar-me i em va dir: DARRERA VEGADA QUE ET GRAVO I NO HO POTS RETOCAR MÉS!! Si fos per mi no pararia mai, però per altra banda, m’agrada veure coses imperfectes, crec que això es perd amb l’excés de producció que hi ha avui en dia en la música gravada… però si, canviaria moltíssimes coses meves, i aprofitaria perquè, ara que tinc la banda formada, aportessin ells el seu so i els seus solos.

De tots els temes que podem trobar a l’àlbum, el que més m’agrada és “If I Could Cry”. Què ens pots explicar d’aquesta cançó en concret?

En primer lloc, mil gràcies per haver escoltat en detall tots els temes. Aquest tema en concret el vaig composar, com tants altres, dedicat: una parella d’amics meus, molt important per mi perquè em van treure d’un món de responsabilitats malaltís obligant-me a sortir de festa. Em van demanar si els podia dedicar una cançó, i tenint en compte tot el que em van aportar i altres experiències, la barreja es va convertir en aquest tema (curiosament l’únic que es mou en àmbit de tonalitat Major i el que té les veus doblades i tractades de manera que tiri més cap al punk). Li tinc molt de carinyo i tot i que la parella actualment està separada, l’experiència segueix allà.

Sé que el vostre no ha sigut un camí de roses… Heu trobat massa traves en el camí fins arribar on esteu ara?

Moltíssimes. Des del primer concert desastre on la crítica general, i amb tota raó de ser, va ser “dedica’t a una altra cosa”, passant per tots els canvis de la banda, les regravacions, pèrdues de temps i diners estratosfèriques, falta d’interès en la banda o el gènere per part de promotors, falses promeses… Ha sigut un camí molt difícil i desmoralitzant en molts casos. El més dur de tot va ser perdre l’Àngel després de tot el que va aportar a la banda (de fet és qui més ha participat en el CD a tots els nivells), de tots els projectes futurs que teniem pensats i, sobretot, després del gran amic i persona que era, però crec que per tot això és pel que s’ha de seguir endavant, independentment del resultat, pels que tenen il·lusió pel projecte i pels que han deixat petjada.

Teniu més material –enregistrat o no– a banda del que podem trobar a The Real World?

Moltíssim, de fet tinc material del gènere almenys per tres àlbums més. Va ser difícil fer la tria de tan sols 11 temes per fer aquest, però ja estem preparant el següent amb tota la il·lusió del món. També componc musicals, bandes sonores i tot tipus de gèneres: m’encanta la diversitat.

Correcte. Ets el principal compositor –no sé si l’únic– de la banda. Quin és el procès de creació d’un tema de Marble Shadow?

Doncs acostumo a composar per inèrcia: no m’agrada “posar-me” a composar, tot i que a vegades ho faig clar. M’agrada que vinguin les muses i de sobte el teu cervell canti una melodia, que a vegades si tinc sort va acompanyada d’una lletra i allò forma la tornada o el vers de la cançó, i es va expandint en la meva ment. A vegades vaig a l’estudi i imporovitso i si m’agrada, ho deixo. Hi ha cançons que he composat donant un volt per la platja o al tren i m’apunto on sigui la idea per no oblidar-me… inclús he composat dormint i m’he llevat amb una cançó nova al cap… jajaja. Per sort hi ha infinitat de temes i persones que m’inspiren i intento aprofitar el meu estat emocional per donar-li color i expressivitat mitjançant la música. Quasi sempre, algun tema o alguna persona m’inspira. Això sí, amb les lletres ho puc arribar a passar francament malament, suposo que per l’idioma.

En quin mirall t’agrada mirar-te per trobar la inspiració?

La relaxació, la falta de pressa (cosa poc comú en mi). Quan estic relaxat i permeable és quan les coses surten, no les vull forçar. Vull viure experiències, conèixer gent, i que això em porti a voler expressar el que sento amb la música, que és el llenguatge en que millor em sé expressar.

De què parlen les lletres de Marble Shadow?

Sempre van inspirades per algú o alguna situació, per bé o per mal. Crec que hi ha dues temàtiques importants: reflexions socials sobre temes concrets com poden ser diferents abusos de poder, problemes que el món estigui afrontant… Intento que sempre hi hagi una idea positiva i una idea “a millorar”, per això moltes cançons són una crítica social que en algun punt tenen un toc esperançador o de possibilitat de millora. Per exemple m’agrada molt la lletra de “Power of the Cross”, basada en un article al diari que vaig llegir fa anys on un cura deia que els abusos en part es devien a que els pobres nens ho demanaven i vaig pensar que allò no tenia cap mena de sentit ni dret a estar en un diari públic, i de la ràbia vaig fer la cançó, on la lletra va més enllà de la figura de l’abusador i ataca tot el sistema que el crea. Dins d’aquest punt també m’agrada crear conflictes amb punts de vistes actuals que pugui veure més radicals: si hi ha algun tema on tothom té la mateixa opinió i és molt ferma, m’agrada mostrar un punt de vista diferent per a qui vulgui reflexionar, trobo que no tot és blanc o negre. De fet ara estem treballant en un tema que parla del que crec és l’excés d’autocensura que la mateixa població ens estem imposant, i on tot ha de ser tan políticament correcte.

Per altra banda tinc moltíssimes balades composades gràcies a gent que estimo o he estimat de maneres molt diverses però que han deixat una marca que ha ajudat a convertir-me en qui sóc ara, llavors hi ha molta cançó passional també. M’encanta la lletra de “We Are Music Shadows” (abans ens deiem així) perquè es una lletra dedicada a tothom que ens ha seguit de la forma que sigui durant tot aquest temps.

Últimament m’he proposat també escriure sobre temes més interns de l’individu en sí, a veure com segueix.

Per cert, des del punt de vista del compositor, com creus que les noves tecnologies, com ara la IA, poden afectar el món de la música?

Fa por, la veritat. Crec que ja fa molt que treballem més per logaritmes que des del cor, i això es nota molt en la música més comercial de tots els gèneres. Es dóna a la gent el que les bases de dades demostren que vol, i en part és bo, però crec que la bellesa de la música resideix justament en que a vegades et fa descobrir parts de tu que no contemplaves, el que volies però no sabies que volies, però amb algo tan prefabricat és impossible… potser a la llarga ho aconsegueixen però crec que encara es nota quan algo neix de l’ànima d’algú.

Igualment la meva filosofia és d’adaptarme a tot el que vagi sortint, la qual cosa no té perquè voler dir treure-li partit. El que vull és fer el que em surti de l’ànima fins al dia que em mori, i si això em fa famós i ric, perfecte, i si no, m’és igual, acabaré sabent que he viscut fent el que m’apassionava. Tot i que aquest romanticisme ja no està de moda, no?

Metal melòdic, power metal… La veritat és que hi ha pocs referents a Catalunya que practiquin un estil semblant al vostre. Com veus el panorama mètal·lic a casa nostra?

Ufff… per experiència no molt bé: dins la meva experiència sortint per Barcelona dins l’àmbit heavy, o va molt el metal clàssic o el thrash, i a vegades gèneres que com més guturals tinguin millor, i ja veus que això està allunyat de l’estil que practico. Això, juntament amb que el sistema dels darrers anys ha fomentat que el rock i el metal en directe s’escolti quan es tracta de grups grans (ja ningú va a veure grups nous a menys que siguin amics, perquè no hi ha interès i perquè tampoc hi ha filtre amb les bandes), fa que estigui complicat a menys que telonegis a un grup potent de power.

Per altra banda no és motiu per no intentar reanimar una mica aquesta flama. L’altre dia vaig sortir a repartir flyers i em va sorprendre com la gent es mostrava més positiva amb el power que anys enrere i parlaven d’aquests grups més “nous” com Powerwolf. Sempre hi ha esperança i tot és cíclic, però el nostre target està fora, per la gent i per l’estat que inverteix tant i tant en cultura i art (spoiler: ironia).

Cada cop hi ha més bandes que canten en català. Us heu plantejat fer algun tema en la nostra llengua?

Sí. No sé si per a la banda, però ja tinc temes composats en català. La qüestió és que els que tinc actualment son suaus per a la banda. Em plantejava fer una part en català en solitari de fet, perquè el que més m’agrada d’aquí és la música de cantautor, i és una mica el que he fet.

Recordes quin va ser el primer àlbum que vas comprar amb els teus propis diners?

Sí!! El Youthanasia (1994) de Megadeth. Personalment no sóc fan del thrash, però sí dels grups que el representen. Aquest està per a mi anys llum a nivell harmònic de la resta. Té coses superoriginals tot i tenir el so representatiu del gènere, i trobo que hi ha molta varietat i molta complexitat harmònica en molts temes. A més, la temàtica s’assembla molt a la que jo vull explicar (no puc evitar reconèixer que la lletra de “Holy Corruption” té moltes similituds a la de “Symphony of Destruction”).

Si haguessis d’escollir tres bandes ­–nacionals o internacionals, actuals o no– per poder sortir de gira amb elles, quines serien les escollides?

Helloween, Gamma Ray i Galneryus, sense dubtar-ho.

Què podem esperar del vostre concert del proper dia 2 de juny a Razzmatazz 3?

Complicat d’explicar… no ens considero un grup gens convencional a nivell de directe. Per mi com més fem l’imbècil sobre l’escenari i més gaudim nosaltres i el públic, millor. El tema tècnic és totalment secundari per a mi. Si volen escoltar el CD tal qual ho poden fer a casa, crec que la màgia del directe és que et sorprenguin, així que us ho podeu esperar tot, encara us tiraré jo la roba interior a vosaltres…

L’objectiu principal és que a part d’escoltar la música la gent gaudeixi, i després de 10 anys sense fer un directe, crec que només podeu esperar veure’ns donant-ho tot a l’escenari (galls inclosos, jejeje).

Genial! De què s’empedenirà la gent que no vingui a veure-us a Razz 3? Per cert, tinc entès que serà un concert interactiu… Explica’ns això!

M’agrada molt compartir la música més que tocar-la sobre un escenari, així que penso incitar al públic a cantar amb nosaltres (solem pujar gent a l’escenari però Razz és molt dur en quant a tema de seguretat), o baixo a interaccionar amb ells… M’agrada que la gent rigui, es sorprengui i participi de totes les formes que se m’acudeixin…. Veniu preparats!

Teniu programats més concerts de cara al futur?

De moment, no. Aquest és el meu experiment per veure si la rebuda és bona i motivar-me a partir d’aquí, però m’encantaria. Aixó sí, sense muntar-ho jo, que ha sigut un autèntic malson. Al final tot depèn del públic: tu fas el que pots, i el públic decideix si val la pena perquè al final és qui consumeix.

Ara és el moment de fer promoció i dir als nostres lectors on es pot trobar el vostre material…

Ens teniu a les xarxes: Instagram i Twitter (la veritat és que a Facebook no entrem molt i TikTok, estem mirant la possibilitat), i en tot tipus de plataformes com YouTube, YouTube Music, Spotify, Apple Music, Amazon… La millor forma per conèixer-nos actualment és Instagram i sobretot, en directe, veniu a veure’ns i sortiu de festa amb nosaltres que si no és un avorriment!

Bé, això és tot, Oriol. Moltíssimes gràcies per haver-nos dedicat aquests minuts. Ha esta un autèntic plaer. Ens veiem a Razz! Molta sort, de debò.

El plaer és tot meu, moltíssimes gràcies per seguir recolzant la escena local i espero tenir la vostra més sincera opinió del concert per millorar i perquè no, per penjar-nos alguna medalleta si es dóna el cas… jajaja. De veritat, moltíssimes gràcies.

’Español’

Hola, Oriol. Ante todo, muchas gracias por responder a estas preguntas para Science of Noise. ¿Qué tal, cómo va todo?

¡De puta madre! ¡Esperando con muchas ganas el concierto!

¿Nervioso por lo que está por llegar ene breve, supongo?

Mucho, creo que nunca lo había sido tanto. Llevamos 10 años sin hacer un directo y en último momento todavía estamos preparando…

Hablando de nervios. ¿Son los peores compañeros de viaje de un músico?

Todo depende del punto de vista. Yo creo que son unos grandes compañeros, te aportan experiencia de cómo funcionar bajo presión. Eso sí: físicamente es un problema tener ganas de mear a media función por los nervios o que constantemente se te seque la boca. Pero aún así los agarro, me hacen ser más espontáneo.

Para aquellos que no os conozcan, ¿podrías explicarnos qué y quiénes son Marble Shadow? ¿Cuándo y cómo nació la banda?

Somos un caos. Empecé el proyecto hace ya más de 15 años. Ha pasado por infinidad de cambios (miembros, nombres, temario…) y estos cambios lo han convertido en lo que es: un cúmulo de aportaciones y experiencias. Se creó porque un amigo me enseñó el Guitar Pro cuando tenía 13 años, y yo —que en aquella época componía con el piano— encontré más facilidad para componer todo tipo de instrumentos y jugando saqué temas de temática cercana al power (curioso porque en esa época no escuchaba ni metal y mucho menos conocía el power). Más adelante, el que sería el segundo bajista de la banda y el que estaría más años, me motivó para crear una banda y preparamos el primer concierto en Llavaneres con dos cantantes femeninas, pero como no podían aprenderse los temas a tiempo, me aprendí yo parte del repertorio (y así empecé a cantar). El concierto fue un desastre pero me propuse no rendirme nunca.

Según tengo entendido, se han producido algunos cambios en la formación de la banda en los últimos años. ¿Crees que la actual formación tendrá continuidad?

En efecto… han pasado grandes músicos y grandes personas, pero un proyecto musical de este tipo implica mucha dedicación, y sí que creo que tendrá continuidad. Es la primera vez en muchos años que veo a gente tan implicada en el proyecto y eso fue el detonante para que preparara este concierto. Se lo debo a ellos.

Félix Barcojo, ex guitarrista de Manzano y creo que todavía guitarrista de Amaro, es uno de esos nuevos componentes. ¿Cómo recaló en la banda?

Pues Félix y yo, tocamos juntos en la Rock and Rios Band, una banda tributo al Rock & Ríos de Miguel Ríos, y siempre me ha fascinado el sonido que le saca a la guitarra. Desde que entró hemos hablado mucho de música y he visto que, aunque viene de un género diferente, tiene un sonido y una musicalidad muy cercana a mi visión, y cuando vi que tenía ganas de realizar un proyecto nuevo y que personalmente quería crecer, le propuse y por suerte le encantó. Una gran suerte para la banda.

Han pasado ya tres años desde la publicación de The Real World (2020), vuestro primer y de momento único álbum. Imagino que la pandemia no ha ayudado mucho, de ahí que sea ahora cuando se está empezando a presentar en directo. ¿Qué podemos encontrar en The Real World?

Pues imagínate… empezamos a grabarlo hacia 2014 y estuvimos casi dos años para hacerlo. Una vez grabado, decidí que no estaba a la altura y con Àngel decidimos regrabarlo, así que realmente el proyecto ha durado realmente cerca de 10 años.

Una vez grabado quise sacarlo pero me faltaban componentes y mientras los buscaba, la pandemia decidió que no era el momento. Al terminar quise esperar a tener un buen equipo y que las condiciones de las salas se normalizaran para volver a intentarlo.

Yo creo que podéis encontrar este cúmulo de detalles aportados por todos los músicos que han pasado por aquí, que junto a que algunas composiciones tienen casi 10 años de diferencia entre ellas, lo hacen un álbum completo y variado (lo que no ha gustado a todo el mundo pero qué le vamos a hacer…), con un sonido de teclado más de los 80 que creo que le da un toque más vintage o como se diga ahora. A nivel de temática, los temas contienen muchos puntos de crítica social y, cómo no, mucha balada romántica para desahogarse un poco.

Como ha pasado tanto tiempo desde que se grabaron estos temas, estoy seguro de que los habrás escuchado y analizado un millón de veces. Si miras atrás en el tiempo, ¿hay cosas que cambiarías o que quizá ahora harías de otra manera?

Jajajaja, justamente Àngel tuvo que frenarme y me dijo: ¡ÚLTIMA VEZ QUE TE GRABO Y NO LO PUEDES RETOCAR MÁS! Si fuera por mí no pararía nunca, pero por otra parte, me gusta ver cosas imperfectas, creo que esto se pierde con el exceso de producción que existe hoy en día en la música grabada… pero sí, cambiaría muchísimas cosas mías, y aprovecharía para que, ahora que tengo la banda formada, aportaran ellos su sonido y sus solos.

De todos los temas que podemos encontrar en el álbum, el que más me gusta es “If I Could Cry”. ¿Qué puedes contarnos de esta canción en concreto?

En primer lugar, mil gracias por haber escuchado en detalle todos los temas. Este tema en concreto lo compuse, como tantos otros, a modo de dedicatoria: una pareja de amigos míos, muy importante para mí porque me sacaron de un mundo de responsabilidades enfermizo obligándome a salir de fiesta. Me pidieron si les podía dedicar una canción, y teniendo en cuenta todo lo que me aportaron y otras experiencias, la mezcla se convirtió en este tema (curiosamente lo único que se mueve en el ámbito de tonalidad Mayor y lo que tiene las voces dobladas y tratadas de forma que tire más hacia el punk). Le tengo mucho cariño y aunque la pareja actualmente está separada, la experiencia sigue ahí.

Sé que el vuestro no ha sido un camino de rosas… ¿Habéis encontrado demasiadas trabas en el camino hasta llegar donde estáis ahora?

Muchísimas. Desde el desastroso primer concierto, donde la crítica general, y con toda razón de ser, fue “dedícate a otra cosa”, pasando por todos los cambios de la banda, las regrabaciones, pérdidas de tiempo y dinero estratosféricas, falta de interés en la banda o el género por parte de promotores, falsas promesas… Ha sido un camino muy difícil y desmoralizante en muchos casos.

Pero lo más duro de todo fue perder a Àngel después de todo lo que aportó a la banda (de hecho es quien más ha participado en el CD a todos los niveles), de todos los proyectos futuros que teníamos pensados y, sobre todo, después del gran amigo y persona que era, pero creo que por todo esto es por lo que se debe seguir adelante, independientemente del resultado, por los que tienen ilusión por el proyecto y por los que han dejado huella.

¿Tenéis más material –grabado o no– aparte del que podemos encontrar en The Real World?

Muchísimo, de hecho hay material al menos para otros tres álbumes. Fue difícil hacer la elección de tan solo 11 temas para hacer éste, pero ya estamos preparando el siguiente con toda la ilusión del mundo. También compongo musicales, bandas sonoras y todo tipo de géneros: me encanta la diversidad.

Así es. Eres el principal compositor –no sé si el único– de la banda. ¿Cuál es el proceso de creación de un tema de Marble Shadow?

Pues suelo componer por inercia: no me gusta “ponerme” a componer, aunque a veces lo hago, claro. Me gusta que vengan las musas y, de repente, tu cerebro cante una melodía, que a veces si tengo suerte va acompañada de una letra y aquello forma el estribillo o el verso de la canción, y se va expandiendo en mi mente. A veces voy al estudio e improviso y si me gusta, lo dejo. Hay canciones que he compuesto dando una vuelta por la playa o en el tren y me lo apunto, esté donde esté, la idea para no olvidarme… incluso he compuesto durmiendo y me he levantado con una canción nueva en la cabeza… jajaja. Por suerte, hay infinidad de temas y personas que me inspiran e intento aprovechar mi estado emocional para darle color y expresividad a través de la música. Casi siempre, algún tema o alguna persona me inspira. Eso sí, con las letras puedo llegar a pasarlo francamente mal, supongo que por el idioma.

¿En qué espejo te gusta mirarte para encontrar la inspiración?

La relajación, la falta de prisa (algo poco común en mí). Cuando estoy relajado y permeable es cuando las cosas salen, no quiero forzarlas. Quiero vivir experiencias, conocer gente, y que esto me lleve a querer expresar lo que siento con la música, que es el lenguaje en el que mejor me sé expresar.

¿De qué hablan las letras de Marble Shadow?

Siempre están inspiradas por alguien o alguna situación, para bien o para mal. Creo que hay dos temáticas importantes: reflexiones sociales sobre temas concretos como pueden ser diferentes abusos de poder, problemas que el mundo esté afrontando… Intento que siempre haya una idea positiva y una idea «a mejorar», por eso muchas canciones son una crítica social que en algún punto tienen un toque esperanzador o de posibilidad de mejora. Por ejemplo me gusta mucho la letra de “Power of the Cross”, basada en un artículo en el diario que leí hace años donde un cura decía que los abusos en parte se debían a que los pobres niños lo pedían y pensé que aquello no tenía ningún sentido ni derecho a estar en un diario público, y de la rabia hice la canción, en la que la letra va más allá de la figura del abusador y ataca todo el sistema que lo crea.

Dentro de este punto también me gusta crear conflictos con puntos de vistas actuales que pueda ver más radicales: si hay algún tema en el que todo el mundo tiene la misma opinión y es muy firme, me gusta mostrar un punto de vista diferente para quien quiera reflexionar; creo que no todo es blanco o negro. De hecho, ahora estamos trabajando en un tema que habla de lo que creo es el exceso de autocensura que la propia población nos estamos imponiendo, y donde todo debe ser tan políticamente correcto.

Por otro lado tengo muchísimas baladas compuestas gracias a gente que quiero o he amado de formas muy diversas pero que han dejado una marca que ha ayudado a convertirme en quien soy ahora, entonces hay mucha canción pasional también. Me encanta la letra de “We Are Music Shadows” (antes nos decimos así) porque es una letra dedicada a todo el mundo que nos ha seguido de la forma que sea durante todo este tiempo.

Últimamente me he propuesto también escribir sobre temas más internos del individuo en sí, a ver cómo sigue.

Por cierto, desde el punto de vista del compositor, ¿cómo crees que las nuevas tecnologías, como la IA, pueden afectar al mundo de la música?

Da miedo, la verdad. Creo que hace mucho que trabajamos más por logaritmos que desde el corazón, y eso se nota mucho en la música más comercial de todos los géneros. Se da a la gente lo que las bases de datos demuestran que quiere, y en parte es bueno, pero creo que la belleza de la música reside justamente en que a veces te hace descubrir partes de ti que no contemplabas, lo que querías pero no sabías que querías, pero con algo tan prefabricado es imposible… quizás a la larga lo consiguen pero creo que todavía se nota cuando algo nace del alma de alguien.

Igualmente mi filosofía es adaptarme a todo lo que vaya saliendo, lo cual no tiene por qué querer decir sacarle partido. Lo que quiero es hacer lo que me salga del alma hasta el día que me muera, y si esto me hace famoso y rico, perfecto, y si no, me da igual, acabaré sabiendo que he vivido haciendo lo que me’ apasionaba. Aunque este romanticismo ya no está de moda, ¿no?

Metal melódico, power metal… La verdad es que hay pocos referentes en Catalunya que practiquen un estilo parecido al suyo. ¿Cómo ves el panorama métalico en nuestro país?

Ufff… no muy bien. Dentro de mi experiencia, saliendo por Barcelona dentro del ámbito heavy, o va mucho el metal clásico o el thrash, y a veces géneros que cuanto más guturales tengan mejor, y ya ves que esto está alejado del estilo que practico. Esto, junto con que el sistema de los últimos años ha fomentado que el rock y el metal en directo se escuche cuando se trata de grupos grandes (ya nadie va a ver grupos nuevos a menos que sean amigos, porque no hay interés y porque tampoco hay filtro con las bandas), hace que esté complicado a no ser que telonees a un grupo potente de power.

Por otra parte, no es motivo para no intentar reanimar un poco esta llama. El otro día salí a repartir flyers y me sorprendió cómo la gente se mostraba más positiva con el power que años atrás y hablaban de esos grupos más «nuevos» como Powerwolf. Siempre hay esperanza y todo es cíclico, pero nuestro target está fuera, por la gente y por el estado que invierte tanto y tanto en cultura y arte (spoiler: ironía).

Cada vez hay más bandas que cantan en catalán. ¿Te ha planteado hacer algún tema en nuestra lengua?

Sí. No sé si para la banda, pero ya tengo temas compuestos en catalán. La cuestión es que los que actualmente tengo son suaves para la banda. Me planteaba hacer parte en catalán en solitario, de hecho, porque lo que más me gusta de aquí es la música de cantautor, y es un poco lo que he hecho.

¿Recuerdas cuál fue el primer álbum que compraste con tu propio dinero?

¡Sí! Youthanasia (1994) de Megadeth. Personalmente no soy fan del thrash metal, pero sí de los grupos que lo representan. Éste está para mí a años luz a nivel armónico del resto. Tiene cosas superoriginales a pesar de tener el sonido representativo del género, y creo que hay mucha variedad y mucha complejidad armónica en muchos temas. Además, la temática se asemeja mucho a la que yo quiero explicar (no puedo evitar reconocer que la letra de “Holy Corruption” tiene muchas similitudes a la de “Symphony of Destruction”).

Si tuvieras que escoger tres bandas –nacionales o internacionales, actuales o no– para salir de gira con ellas, ¿cuáles serían las escogidas?

Helloween, Gamma Ray y Galneryus, sin dudarlo.

¿Qué podemos esperar de su concierto del próximo día 2 de junio en Razzmatazz 3?

Complicado de contar… no nos considero un grupo nada convencional a nivel de directo. Para mí, cuánto más hagamos el imbécil sobre el escenario y más disfrutemos nosotros y el público, mejor. El tema técnico es totalmente secundario para mí. Si quieren escuchar el CD tal cual pueden hacerlo en casa. Creo que la magia del directo es que te sorprendan, así que os podéis esperar de todo. Es posible que sea yo el que os arroje la ropa interior a vosotros…

El objetivo principal es que, aparte de escuchar la música, la gente disfrute, y después de 10 años sin hacer un directo, creo que el público solo puede esperar vernos dándolo todo en el escenario (gallos incluidos, jejeje).

¡Genial! ¿De qué se va a arrepentir la gente que no venga a veros a Razz 3? Por cierto, tengo entendido que será un concierto interactivo… ¡Explícanos esto!

Me gusta mucho compartir la música más que tocarla sobre un escenario, así que pienso incitar al público a cantar con nosotros (solemos subir gente al escenario pero Razz es muy dura en cuanto a tema de seguridad), o bien bajaré a interaccionar con ellos… Me gusta que la gente se ría, se sorprenda y participe de todas las formas que se me ocurran…. ¡Venid preparados!

¿Tenéis programados más conciertos de cara al futuro?

Por el momento, no. Éste es mi experimento para ver si el recibimiento es bueno y motivarme a partir de aquí, pero me encantaría. Eso sí, sin montarlo yo, que ha sido una auténtica pesadilla. Al final todo depende del público: tú haces lo que puedes, y el público decide si vale la pena porque al final es quien consume.

Ahora es el momento de promocionar y decir a nuestros lectores dónde encontrar vuestro material…

Nos tenéis en las redes: InstagramTwitter (la verdad es que a Facebook no entramos mucho y lo de TikTok, lo estamos mirando), y en todo tipo de plataformas como YouTube, YouTube Music, Spotify, Apple Music, Amazon… La mejor forma por conocimientos actualmente es Instagram y sobre todo, en directo, venid a vernos y salid de fiesta con nosotros que si no es un aburrimiento!

Bien, eso es todo, Oriol. Muchísimas gracias por habernos dedicado estos minutos. Ha sido un auténtico placer. ¡Nos vemos en Razz! Mucha suerte, en serio.

El placer es todo mío, muchísimas gracias por seguir apoyando la escena local y espero tener vuestra más sincera opinión del concierto para mejorar y porque no, por colgarnos alguna medallita si se da el caso… jajaja. De verdad, muchísimas gracias.

Rubén de Haro
Sobre Rubén de Haro 465 Artículos
Tipo peculiar y entrañable criado a medio camino entre Seattle, Sunset Boulevard y las zonas más húmedas de Louisiana. Si coges un mapa, y si cuentas con ciertos conocimientos matemáticos, verás que el resultado es una zona indeterminada entre los estados de Wyoming, South Dakota y Nebraska. Una zona que, por cierto, no he visitado jamás en la vida. No soy nada de fiar y, aunque me gusta “casi todo lo rock/metal”, prefiero las Vans antes que las J'hayber.