Entrevista a Martí, vocalista de Forja: ‘Quién espere algo en la línea de El llibre dels Feyts o Ratafia, aquí no lo va a encontrar’

forja2023

En nada y menos se nos presenta en la Rec on Fire el Igualada Metal Night. Una gran noche donde tendremos a Forja, WorthImmorgon, por lo que como es habitual en este tipo de eventos, queremos saber un poco más sobre la actualidad de los grupos y que nos depararán. Así que empezamos con Martí, líder espiritual de Forja, el cual nos deleitará con sus habituales verborreas y nos explicará, entre otras cosas, los cambios que ha sufrido el grupo a raíz de la pandemia y el nuevo disco que está a punto de sacar la cabeza.

 

Català

Molt bones, Martí. Encantant de tornar a parlar amb tu i que ens expliquis una mica sobre l’actualitat de Forja, que no és poca!

Hola a tots! I jo sempre encantat a respondre i enrotllar-me el que calgui!

La darrera vegada que ens vam veure va ser en aquella magnífica primera edició de l’Igualada Under Fest del 2019. Qui ens diria que en menys d’un any ens cauria una apocalipsi a nivell global!

Gran nit aquella! No oblidaré el moment en què va entrar la policia, enmig de la nostra prova de so, a fer una inspecció. Suposo que Biel (Rec on Fire) tampoc.

De la formació d’aquell dia, actualment només quedes tu. De mica en mica se’n van anar companys i fins fa ben poc que no heu tancat la nova formació. Què ha provocat aquesta situació? La pandèmia potser ha afectat una mica en tot això?

Bé també hi havia el Manel llavors, però com que és baixista ningú l’escolta… jajaja.

Diguem que cada persona tenia els seus motius, podem dir que hi havia discrepàncies pel que fa a l’estil de la banda. Com comentes, la pandèmia també va afectar, ja que va influir en l’estat d’ànim de cada individu i això es va fer notar. Finalment, cadascú amb les seves raons, va prendre el seu propi camí, i finalment vam quedar a la banda la Mireia, el Manel i jo.

A partir d’aquí, amb només tres membres, ens havíem de plantejar què fer amb la banda; jo tenia clar que volia seguir endavant. Vaig crear Forja fa 10 anys només estant jo i amb un disc pel mig no em tiraria enrere, això sí, calia deixar clar el rumb de la banda i vam decidir aprofundir més en l’enfocament que li estàvem donant als temes nous, sense limitacions.

Mentre buscàvem gent, vam treballar (i encara ho fem) en el nou disc, ja que des de la separació s’ha refet sencer. Això donava una mica de problemes a l’hora de buscar gent, ja que volíem un perfil de músics en concret, però el que coneixia i coneix la gent de Forja és El Llibre dels Feyts (2017) i Ratafia (2020), i els que venien a provar venien amb això al cap, que no és que fos una cosa dolenta, però és que nosaltres ja veníem fent altres coses i no ens servia pel camí que volíem seguir. Potser segons com ho miris ens vam posar una mica tiquismiquis, no t’ho negaré, però en aquest procés, tots hem après alguna cosa.

Després, veient tot això, ens vam decidir a publicar alguna cosa. No volíem publicar alguna cosa del nou disc encara, així que per facilitar les coses i treure alguna cosa ràpida (spoiler, no va ser tan ràpid…), es va rescatar “El Nom del vent”, un tema de la primera demo de Forja del 2013, ja que la intenció del tema estava més en la línia de per on volíem tirar. A banda, volíem provar noves maneres de gravar i experimentar que ens poguessin resultar més còmodes i econòmiques. Així que després de molts arranjaments, es va gravar “El Nom del vent” amb el seu respectiu videoclip i es va publicar. A partir d’aquí la gent ja es podia fer una idea més concreta de per on anaven els trets.

Obre’t una mica, com és de dur veure perdre gent amb qui has compartit tant? No deixa de ser una relació d’amistat però quasi de parella/empresarial…

A veure, no tinc un instrument per mesurar la duresa de la pèrdua (jejeje), ja que va ser dur perquè ens enganyarem i com he dit, cada persona era un cas, cada persona em va afectar de diferent manera, no obstant, una de les coses que m’ha ensenyat la vida és que val més no retenir ningú, si el temps el marca, ja ens tornarem a trobar.

Parlant de la pandèmia, com vas viure la situació prèvia i posterior? Passem de, amb perdó, “riure’ns” o dir: “-bah! Això aquí no arriba”, a tancar-nos a casa i sortir a comprar com si d’un videojoc de futur distòpic es tractés. Faltava poc per semblar una edició real del Fallout.

He de dir que arran de tot això que hem viscut, m’ha servit per canviar molts paradigmes i coses que tenia al cap, coses que el 2021 veia d’una manera i ara veig i sento d’una manera completament diferent.

Pel que fa a la banda, vam fer el darrer concert la setmana abans del confinament. Havíem d’anar a gravar el videoclip de “Ratafia” i es va haver de posposar, així vam estar gairebé un any entre que ens vam tornar a posar i tal, i després entre mitges quatre se’n van anar…

En part crec que vam tenir sort, ja que teníem pensat fer una aturada de concerts per centrar-nos a gravar i no ens va agafar amb una gran agenda de concerts. Vaig veure altres grups que acabaven de treure disc i no podien girar o quan van poder fer-ho va ser a mig gas i amb mil històries, i em vaig quedar pensant: “Cony quina putada, encara sort que ens ha enxampat amb bon peu”.

Després va arribar la incertesa de, parlant només musicalment, que si ara obrim, que si ara tanquem, ara es cancel·la, s’ajorna i així durant dos anys llargs, situació que va fer molt de mal a la indústria, i més encara a l’escena underground. Com es gestiona tot això dia a dia? Com es manté viva la flama de la il·lusió amb tantes adversitats?

Com deia abans, a nosaltres ens va agafar amb relativament bon peu, crec recordar que teníem un parell de concerts, però encara no s’havien publicat així que no es va haver de cancel·lar públicament res. Teníem un disc per fer i molta feina pel davant, així que la flama ha estat aquesta tota l’estona. La veritat és que ha estat un temps de coure a foc lent tot. Ara, per sort, l’olla està a punt d’obrir-se (o d’explotar).

Ara sembla que ja “ha acabat” o almenys la bestiola està adormida, fins que surtin amb una altra, encara que això ja és un tema diferent. El que passa és que ara que ja tenim oberta la veda ens trobem que han desaparegut la meitat de les sales assequibles i hi ha com a deu milions de bandes que volen tocar. Què et sembla? Parlem que ja al gener hi havia sales amb pràcticament tot l’any ocupat!

Doncs era una mica d’esperar, la veritat. El tancament de moltes sales era una cosa força predictible, ja en condicions normals tenir un negoci en aquest país és una heroïcitat, i en les condicions que ens van posar doncs encara més. Ara hi ha menys sales i els mateixos grups o més. La veritat és que no m’he posat gaire a mirar sales.

El que m’ha cridat l’atenció, però no d’ara, és com és de difícil trobar una sala mitjanament en condicions (que tingui un mínim d’escenari i equip), que et responguin (d’això es parla molt poc de vegades) i que no tinguin totes les dates ocupades amb grups tribut.

Vinga va, parlem ara del nou àlbum que esteu preparant. Com serà? Alguna informació et puc treure, no? Una mica de hype, va, que hi ha molta gent desitjant saber-ho. Pel que sembla el folk se n’ha anat per donar pas a un metal més simfònic?

Uuuiiiii, quina pregunta que has fet! Jajaja!

Amb la tonteria ja fa uns quants anys que treballem en el disc, com he comentat primer es va enfocar d’una manera i després, ateses les circumstàncies, d’unes altres.

A veure, no és que hagi desaparegut la part folk, però el tractament ha passat a un segon pla i entren nous elements sonors en joc. Jo personalment sí que diria que ha agafat un rumb més simfònic, i no només pel que fa a l’estil o al so. Hi ha molta feina compositiva darrere, i aviso: qui busqui temes simples, aquí no els trobarà, però, hem posat molt èmfasi en fer alguna cosa comprensible i gaudible per al gaudi general.

Els temes també són variats, així com a El Llibre dels Feyts tenia potser una dinàmica més uniforme, en aquest, cada tema és diferent i té alguna cosa per explicar. M’agradaria explicar-te més, però és que preferiria que ho poguéssiu escoltar aviat!

Per quan teniu pensat que surti?

La pregunta del milió! Ja he perdut el compte dels “per a tal data el disc ha d’estar gravat”, així que no puc assegurar res. Sí que és veritat que ja tenim la formació tancada (cosa que no passava abans). A mi, personalment, m’agradaria que aquest estiu ja estigués enregistrat i publicat poc després. Ja ho estem organitzant tot perquè així sigui.

L’últim any entre canvis de formació i postpandèmia, us heu prodigat poc a sales. Preparats per a l’abordatge amb el disc nou?

Doncs la veritat és que hi ha moltes ganes, però ens estem esperant a tenir completat el nou disc i merch nou per embarcar-nos en una gira gran, així que haurem d’esperar una mica. Tot i això, si durant l’espera podem sortir a tocar, ho farem.

Què hem d’esperar el proper 18 de març? Hi haurà algun tema nou per veure el feedback de la gent?

Doncs hi haurà molt tema nou, alguns vells i potser caigui alguna cover. A més, presentem en directe nova formació, així que qui tingui curiositat per descobrir el que ha de venir, el 18 de març ho podrà veure a la Rec on Fire d’Igualada. A més, ens acompanyaran Worth, que en breu publiquen disc, i Immorgon que sempre fan un bolacos. Així que no hi podeu faltar!

Doncs moltes gràcies per tot, Martí. Desitjant que aquesta nova etapa us vagi molt bé i que la gent d’Igualada gaudeixi amb vosaltres.

Moltes gràcies a vosaltres per donar-nos l’oportunitat d’exposar el que fem i als lectors per llegir l’entrevista i aguantar tot el rotllo!

Español

Muy buenas, Martí. Encantando de volver a hablar contigo y que nos cuentes un poco la actualidad de Forja, ¡que no es poca!

¡Hola a todos! ¡Y yo siempre encantado en responder y enrollarme lo que haga falta!

La última vez que nos vimos fue en esa magnífica primera edición del Igualada Under Fest del 2019. ¡Quién nos iba a decir que en menos de un año nos caería un apocalipsis a nivel global!

¡Gran noche aquella! No olvidaré el momento en el que entró la policía, en medio de nuestra prueba, a hacer una inspección, supongo que Biel (Rec on Fire) tampoco.

De la formación de ese día actualmente solo quedas tú. Paulatinamente se fueron compañerxs y hasta hace bien poco que no la habéis cerrado. ¿Qué ha provocado dicha situación? ¿La pandemia quizá ha afectado un poco a todo esto?

Bueno también estaba Manel en aquel entonces, pero como es bajista nadie le escucha jajaja 😛

Digamos que cada persona tenía sus motivos, podemos decir que había discrepancias respecto a lo que tenía que ser el estilo de la banda. Como comentas la pandemia también afectó, ya que influyó en el estado de ánimo de cada individuo y eso se hizo notar. Finalmente, cada cual con sus razones tomó su propio camino, y finalmente quedamos en la banda Mireia, Manel y yo.

A partir de aquí, con solo tres miembros pues teníamos que plantearnos qué hacer con la banda, yo tenía claro que quería seguir adelante. Monté Forja hace 10 años solamente estando yo y con un disco de por medio no me iba a echar a atrás, eso sí, había que dejar claro el rumbo de la banda y decidimos profundizar más en el enfoque que le estábamos dando a los temas nuevos, sin limitaciones.

Mientras buscábamos gente trabajamos (y aún estamos en ello) en el nuevo disco, ya que desde la separación se ha rehecho entero, esto daba un poco de problemas al buscar a la gente ya que queríamos un perfil de músicos concretos, pero lo que conocía y conoce la gente de Forja es El Llibre dels Feyts (2017) y Ratafia (2020), y la gente que venía a probar venía con esto en mente, que no es que fuera algo malo, pero es que nosotros ya veníamos haciendo otras cosas y no nos servía para el camino que queríamos tomar.

Quizá según como lo mires nos pusimos un poco tiquismiquis, no te lo voy a negar, pero en este proceso, todos aprendemos algo.

Luego viendo este asunto, nos decidimos a publicar algo, no queríamos publicar algo del nuevo disco aún, así que para facilitar las cosas y sacar algo rápido (spoiler, no fue tan rápido), se rescató “El Nom del Vent”, un tema de la primera demo de Forja por allá el 2013, ya que la intención del tema estaba más en la línea de por donde queríamos tirar. Aparte, queríamos probar nuevas maneras de grabar y experimentar que nos pudieran resultar más cómodas y económicas. Así que después de muchos arreglos, se grabó el “El Nom del Vent” con su respectivo videoclip y se publicó, a partir de aquí la gente ya se podía hacer una idea más concreta de por donde iban los tiros.

Ábrete un poco, ¿Cómo de duro es ver perder gente con la que has compartido tanto? No deja de ser una relación de amistad pero casi parejil/empresarial…

A ver, no tengo un instrumento para medir la dureza de la pérdida (jeje), pues fue duro para que nos vamos a engañar y cómo he dicho, cada persona era un caso, cada persona me afectó de diferente manera, no obstante, una de las cosas que me ha enseñado la vida es que es mejor no retener a nadie, si el tiempo lo marca, ya os volveréis a encontrar.

Hablando de la pandemia, ¿cómo viviste la situación previa y posterior? Pasamos de, con perdón, “reírnos” o decir: “-bah! Esto aquí no llega”, a encerrarnos en casa y saliendo a comprar cuál videojuego de futuro distópico, poco faltaba para parecer una edición real del Fallout.

He de decir que a raíz de todo esto que hemos vivido, me ha servido para cambiar muchos paradigmas y cosas que tenía en mente, cosas que en 2021 veía de una manera y ahora veo y siento de una manera completamente distinta.

Por lo que respecta a la banda, hicimos el último concierto la semana antes del confinamiento, teníamos que ir a grabar el videoclip de “Ratafia” y se tuvo que posponer, así estuvimos casi un año entre que nos volvemos a poner y tal, y luego entre medias 4 se fueron.

En parte creo que tuvimos suerte, ya que teníamos pensado hacer un parón de conciertos para centrarnos a grabar y no nos cogió con una gran agenda de conciertos. Ví a otros grupos que acababan de sacar disco y no podían girar o cuando pudieron a medio gas y con mil historias y me quedé pensando: “Joder que putada, menos mal que nos ha pillado con buen pie”

Después llegó la incertidumbre de, hablando solo musicalmente, que si ahora abrimos, que si ahora cerramos, que se cancela, se aplaza y así durante dos años largos que hizo mucho daño a la industria, y más a la escena underground. ¿Cómo se gestiona todo esto día a día? ¿Cómo se mantiene viva la llama de la ilusión con tantas adversidades?

Como decía antes, a nosotros nos pilló con relativamente buen pie, creo recordar que teníamos un par de conciertos, pero aún no se habían publicado así que no se tuvo que cancelar públicamente nada.

Teníamos un disco por hacer y mucho trabajo por delante, así que la llama ha sido esa todo el rato, la verdad es que ha sido un tiempo de cocer a fuego lento todo, por suerte la olla está a punto de abrirse (o de explotar)

Ahora parece que ya “ha acabado” o al menos el bicho está dormido, hasta que salgan con otra, aunque esto ya es un tema diferente. Lo que pasa es que ahora que ya tenemos abierta la veda nos encontramos con que han desaparecido la mitad de las salas asequibles y hay como diez millones de bandas que quieren tocar. ¿Qué te parece? ¡Hablamos que ya en enero había salas con prácticamente todo el año ocupado!

Pues era algo de esperar la verdad, el cierre de muchas salas era algo bastante predecible, ya en condiciones normales tener un negocio en este país es una heroicidad, en las condiciones que nos pusieron pues aún más. Ahora hay menos salas y los mismos o más grupos. La verdad es que no me he puesto mucho a mirar salas.

Lo que me ha llamado la atención que ya me la llamaba antes, es lo difícil que es encontrar una sala medianamente en condiciones (que tenga un mínimo de escenario y equipo), que te respondan (de esto se habla muy poco a veces) y que no tengan todas las fechas ocupadas por grupos tributo.

Venga va, hablemos ahora del nuevo álbum que estáis preparando. ¿Qué nos deparáis? Alguna información te puedo sonsacar, ¿no? Crearnos un poco de hype, va, que hay mucha gente deseando saberlo. ¿Por lo que parece el folk se ha ido para dar paso a un metal más sinfónico?

¡Uuuyy, vaya pregunta que has hecho! ¡Jajaja!

Con la tontería ya llevamos unos cuantos años trabajando en el disco, como he comentado primero se enfocó de una manera y luego dadas las circunstancias de otras.

A ver, no es que haya desaparecido la parte Folk, pero el tratamiento de esta ha pasado un segundo plano y entran nuevos elementos sonoros en juego, yo personalmente sí que diría que ha cogido un rumbo más sinfónico, y no solo por lo que el estilo o sonido se refiere, hay mucho trabajo compositivo detrás, ya aviso, quien busque temas simples, aquí no los va a encontrar, no obstante, hemos hecho mucho hincapié en hacer algo entendible y disfrutable para el disfrute general.

Los temas también son variados, así como en El Llibre dels Feyts tenía quizás una dinámica más uniforme, en este cada tema es distinto y tiene algo que contar. Me gustaría contaros más, ¡pero es que preferiría que lo pudierais escuchar pronto!

¿Para cuándo tenéis pensado que salga?

La pregunta del millón, ya he perdido la cuenta de los “tal fecha el disco tiene que estar grabado” así que no puedo asegurar nada, sí que es verdad, que ya tenemos la formación cerrada (cosa que antes no) y podemos definir más todos, a mí, personalmente, me gustaría que este verano ya estuviera grabado y después de este se pueda publicar. Ya estamos organizando todo para que así sea.

En el último año entre cambios de formación y post pandemia, os habéis prodigado poco en salas. ¿Preparados para el abordaje con el nuevo disco?

Pues la verdad es que hay muchas ganas, pero nos estamos esperando a tener completado el nuevo disco y merch nuevo para embarcarnos en una gira a lo grande, así que tendremos que esperar un poco. No obstante, si durante la espera podemos salir a tocar, ahí que vamos.

¿Qué nos depara el próximo 18 de marzo? ¿Habrá algún tema nuevo para ver el feedback de la gente?

Pues habrá mucho tema nuevo, algunos viejos y quizá caiga alguna que otra cover. Además, presentamos en directo nueva formación, así que quien tenga curiosidad por descubrir lo que está por venir, el 18 de marzo lo podrá ver en la Rec on Fire de Igualada. Además, nos acompañarán Worth que en breve sacarán disco e Immorgon que siempre hacen un conciertazos. ¡Así que no podéis faltar!

Pues muchas gracias por todo, Martí. Deseando que esta nueva etapa os vaya muy bien y que la gente de Igualada disfrute con vosotrxs.

¡Muchas gracias a vosotros por darnos la oportunidad de exponer lo que hacemos y a ti lector, por leer la entrevista y aguantar todo el rollo!

Dídac Olivé
Sobre Dídac Olivé 176 Artículos
Soy de esa generación que la “post-pubertad” lo pilló entre el metal primigenio (lo que llamamos ahora old school) y la nueva ola que fue el Nu metal, es decir, pasado mediados de los 90. Me encantan muchos estilos pero sobretodo el rock clásico y evidentemente el metal, este último es una forma de vida y encima me gusta desgranar y reconocer la riqueza de todos sus subgéneros. Uno ya tiene su edad (los mechones blancos en la barba no están por que sí) pero no me cierro para nada a grupos nuevos, eso sí, mientras haya fuerza y calidad, aunque hoy en día hay mucha. Como nacido justo entrados los ochenta también se incluye que soy un friki de cuidado (rol, videojuegos, Star Wars, pelis Gore, literatura fantástica y un largo etc.) vaya que toco de todo un poco. En resumen, espero contagiaros mi pasión metalhead a la vez que disfrutáis de mis aberrantes destripes.